Aktywne Wpisy
p0melo +15
#programowanie #pracait #it #pieniadze #programista15k #korposwiat
powiem wam, że żałuję że wybrałem IT. Dla mnie pracowanie w IT przez kolejne 10-20 lat widzę jako ślepy zaułek. Racja, że dałem się nabrać na wysokie zarobki w wieku dwudziestu kilku lat, ale co dalej? Zarabiam 15k, za 5 lat będę zarabiał pewnie 25k. I to byłoby na tyle. Ślepa uliczka. Brak perspektyw. Jeśli miałbym zarabiać 60k/msc to w innym biznesie, inwestując zarobiony hajs w
powiem wam, że żałuję że wybrałem IT. Dla mnie pracowanie w IT przez kolejne 10-20 lat widzę jako ślepy zaułek. Racja, że dałem się nabrać na wysokie zarobki w wieku dwudziestu kilku lat, ale co dalej? Zarabiam 15k, za 5 lat będę zarabiał pewnie 25k. I to byłoby na tyle. Ślepa uliczka. Brak perspektyw. Jeśli miałbym zarabiać 60k/msc to w innym biznesie, inwestując zarobiony hajs w
zbigniew_wodecki +1690
Jak Lewica przekroczy 15% to losowy plusujący Miras dostaje blikiem tysiaka. #rozdajo
Mamy jeszcze naturę, która przez miliony lat ewolucji kształtowania i dopasowania sprawiła, że ten świat jest tak harmonijny. Dla niej jesteśmy jednak tylko i wyłącznie narzędziem, który realizuje ślepy cel przetrwania i rozmnożenia w tym rozpadającym się wszechświecie.
Dlaczego wierzysz w swoje cele i dlaczego uważasz, że ich realizacja ma sens?
#depresja #filozofia #sensszycia
To, co opisujesz (natura, kosmos, przetrwanie) IMHO brzmi jak sens nie gorszy niż cokolwiek innego. Bo kto powiedział, że sens musi być czymś nieuchwytnym czy nienaukowym?
Polecam "Człowiek w poszukiwaniu sensu" Victora Frakla. On znalazł sens, będąc więźniem Auschwitz.
@Aspirrack: Tego nie wiem, a książkę aktualnie czytam i uświadomiłem sobie jak wyglądała codzienność obozowicza i nadal nie mogę pojąć skąd Ci ludzie mieli tak
Och, to jednak jakiś cel istnieje xD? A od kiedy ewolucja ma przyczynę teleologiczną?
Bowiem dobrze mi z tym. No i nie wierze w swoje cele, tylko je posiadam.
Ale przyznaję, przemyślałeś to wszystko, nie ma co. Przejrzałeś kłamstwa dla maluczkich. Twoja myśl jest odważna
W mojej interpretacji na tym polega egzystencjalizm: nie liczysz na to, że sens Ci się objawi albo wyskoczy zza krzaka, tylko aktywnie go szukasz albo wręcz tworzysz. Albo to, albo możesz sobie podarować życie.
Innymi słowy: na razie nie znalazłeś sensu? Nic straconego, nie ustawaj w wysiłkach.
Skoro już przy Kancie jesteśmy, to pozwolę sobie zacytować:
Wg. stoików filozofem jest ten, kto kieruje się rozumem, kwestionuje swoje emocje i przekonania, twierdzą też, że filozofia powinna być praktyczna.
@Turysta_Onanista: Myślę, że wymiana myśli jest dobra, a mikro jest tylko narzędziem - kolejnym środkiem do komunikacji.
Skoro moje tezy były powtarzane setki razy, to po
To nie rób tego na przyszłość.
A według innych filozofów wcale nie. To prowadzi nas to sedna - czy nie warto byłoby zapoznać się z dostępnym materiałem przed rozpoczęciem
@Turysta_Onanista: chyba tutaj tkwi kość niezgody.
Ja jestem zdecydowanym orędownikiem rozmawiania na wszelkie nurtujące tematy (nawet te, które w historii były już przedyskutowane miliony razy) z tej prostej przyczyny, że praca twórcza nie jest jedynym celem dyskusji (ani nawet najważniejszym). Celem może być też np. chęć wyrażenia siebie (bo czemu nie?), chęć poznania opinii innych itd.
A z tym, że WSZYSCY znają te myśli, to już
@Turysta_Onanista: Nie będę, dlatego to napisałem.
@Turysta_Onanista: Chyba nie ma takiej myśli z którą zgadzał by się każdy filozof, na tym to polega. Przepracowałem wiele tematów i myśli filozoficzny i to co tutaj przedstawiłem jest mi najbliższe.
Jak już mówiłem poznałem wiele myśli filozoficznych i dzięki temu wiele odkryłem i wyrobiłem sobie wiele opinii na różne tematy. Skoro jesteś taki oświecony, to powinieneś wiedzieć, że sens życia nie jest zamkniętym tematem.