Aktywne Wpisy
rales +319
tag do obserwowania --> #sredniasondazysejm
WRZESIEŃ 2023
1. Prawo i Sprawiedliwość - 35,8% - 197 mandatów (⬆ 0,8%)
2. Koalicja Obywatelska - 28,4% - 151 mandatów (⬇ 1%)
3. Konfederacja - 9,7% - 40 mandatów (⬇ 0,5%)
4. Trzecia Droga - 9% - 33 mandaty (⬇ 0,5%)
5. Lewica - 8,7% - 38 mandatów (⬆ 0,5%)
WRZESIEŃ 2023
1. Prawo i Sprawiedliwość - 35,8% - 197 mandatów (⬆ 0,8%)
2. Koalicja Obywatelska - 28,4% - 151 mandatów (⬇ 1%)
3. Konfederacja - 9,7% - 40 mandatów (⬇ 0,5%)
4. Trzecia Droga - 9% - 33 mandaty (⬇ 0,5%)
5. Lewica - 8,7% - 38 mandatów (⬆ 0,5%)
Na które ugrupowanie zagłosujesz?
- Prawo i Sprawiedliwość 5.2% (181)
- Koalicja Obywatelska 48.3% (1682)
- Konfederacja 16.5% (575)
- Trzecia Droga 17.1% (594)
- Lewica 4.2% (145)
- Jeszcze nie wiem 6.3% (218)
- Nie idę na wybory 2.4% (85)
larine +111
Ostatnie afery związane z #polskiyoutube, zwłaszcza ta najobrzydliwsza dot. przestępstw, jakich dopuszczał się #stuu (choć z tego co mówił #wardega wynika, że razem z nim byli też inni youtuberzy), pokazują, że poziom większości użytkowników tego portalu to dno. Najbardziej plusowane komentarze skupiają się na obwinianiu 13-letnich dzieci o to, że poszły spotkać się ze swoim idolem. Jak można nie widzieć w tym nic złego, że dorosły mężczyzna wykorzystuje swoją pozycję do
zauważyłem że jest ostra spina pomiędzy dosłownym interpretowaniem biblii a interpretowaniem niedosłownym/przenośnym, natrafiłem na ten film - https://www.youtube.com/watch?v=OHzQBkw1b30
starożytność, czasy starego testamentu, powstają pierwsze księgi itp.:
pierwszy rozłam:
kolejne rozłamy:
nowożytność, powstaje nowoczesna nauka itp.:
Już w starożytności św. Augustyn pisał:
myli się - jak to się mówi - o całe
no tak, i powiedzmy ludziom że biblii nie należy traktować dosłownie, aby logika była zachowana
nie wiem czy rozumiesz śmieszność sytuacji - jakiś człowiek o imieniu Augustyn (pewnie nie był pierwszym) zaczyna mówić że może nie powinniśmy traktować biblii dosłownie - chodzi mi o podstawy jego autorytetu i podstawy autorytetu kościoła aby zmieniać interpretację biblii jakimiś dogmatami, to że kościół nadał autorytet
Cztery Ewangelie kanoniczne były przyjęte przez chrześcijan przed soborem nicejskim. Justyn Męczennik omawia cztery ewangelie dwieście lat przed soborem; Ireneusz około 150 lat wcześniej; Tertulian, Klemens Aleksandryjski i Orygenes około 125 lat przed soborem; a Tatian Asyryjczyk nieco później od nich. Jeśli Sobór Nicejski wybrał ewangelie to wychodzi, że ci Ojcowie Kościoła byli jasnowidzami.
ewangelii (obecnie zwanymi apokryfami) istniało wiele, do naszych czasów zachowały się nieliczne, więc czy to że ludzie o których akurat wspomniałeś wymieniali tylko cztery ewangelie nie dowodem na to że istniały tylko cztery, bo wiemy że tak nie jest, ale chciałbym znać powód dla którego ludzie ci wymienili jedynie cztery.
czytając wiki o I Soborze Nicejskim
Nie jestem ekspertem w tym temacie. Ogólnie rzecz biorąc, gdy zaczęły pojawiać się nowe słowa i doktryny przypisywane Jezusowi, zdano sobie sprawę, że trzeba dokonać selekcji(głównym bodźcem był Marcjon, który ustalił swój własny kanon, który zawierał tylko ewangelię Łukasza i większość listów Pawła).Wybrano więc te ewangelie, które większość uważała za najwcześniejsze, jako najbardziej wiarygodne.