Wpis z mikrobloga

• 1002
Mirko, pijcie ze mno kompot. Dzisiaj ostatnia noc spania u teściów. Większość rzeczy już spakowana i po 8 latach mieszkania u rodziców żony, dwóch latach budowy wprowadzamy się do własnego domu. 140m2, 70m od drogi. Dużo automatyki - sam zrobiłem sobie #inteligentnydom - już (prawie) w pełni wyposażony, umeblowany. Ile nas to kosztowało pieniędzy, nerwów i nieprzespanych nocy wiedza chyba tylko ci, którzy sami budowali dom. Całość kosztowała prawie 400tys. Dużo zaoszczędziłem - m.in. samemu układając kable elektryczne (elektryk tylko sprawdził i podłączył rozdzielnię), samemu montując rekuperację czy godzinami wisząc na telefonie szukając i negocjując najlepsze ceny materiałów. Jeszcze nie wszystko jest gotowe - wykończony ale nie wyposażony jeden pokój i jedna łazienka. Nieskończony też jeszcze taras. Ale z podekscytowania chyba dzisiaj nie zasnę :)
#budujzwykopem #chwalesie
  • 103
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pejczi: napisałeś, że Ty wiesz, bo jesteś rodowitym Warszawiakiem, zupełnie jakby to miało jakiś wpływ na wiedzę o rynku nieruchomości. Dlatego beka, że "wiem bo jestem Warszawiakiem". No to dawaj te oferty kawalerek za 400k, bo piszesz, piszesz a konkretów mało.
  • Odpowiedz
@westu: Co masz na myśli mówiąc rekuperacja będzie? :D W sensie robicie wentylacje mechaniczną czy nie? Wentylacja mechaniczna bez rekuperacji mija się z celem, a za niedługo nie będzie prawnie możliwa ;)

A z wydajnością jest jeszcze w tym kraju dziwnie, nie ma metodyki jej dokładnego obliczania stąd potrafią być perełki typu sprawność 110% zresztą jak z kotłami gazowymi. Realną sprawnością odzysku na dzisiejsze centrale wentylacyjne jest poziom 65-80%.

Wentylację
  • Odpowiedz
@WhiteS: no trochę niedokładnie się wyraziłem - chodzi mi oczywiście o wentylację mechaniczną z rekuperatorem. W sumie to nie widzę minusów tego rozwiązania, ale może o czymś nie wiem. A wiele znajomych wspomina, że to niepotrzebny "gadżet".

Z tego co czytałem wydajność jest 65-80% - ciągle więcej niż 0% przy otwarciu okien i wywietrzeniu domu przy wentylacji grawitacyjnej :)
  • Odpowiedz
@westu: Minusem na pewno jest cena w porównaniu do wentylacji grawitacyjnej, a jakaś w budynku być musi :P

Jest za to wiele plusów, nigdy nie wymienisz powietrza otwarciem okna tak jak to zrobisz went. mech.,
Masz czyste powietrze, teraz producenci posiadają rekuperatory z dodatkowym odzyskiem wilgoci więc masz dodatkowo nawilżanie powietrza zimą itd itd.

Jedynie cena jest minusem według mnie :D
  • Odpowiedz
I ma teraz dzięki temu mieszkanie 140m2 a Ty co masz?

@SmallCaracan: Nawet mnie nie zawołałeś, a powiedziałbym, że właśnie kupuję mieszkanie 70m2 pod wynajem a w planach jest więcej. I to z takich pieniędzy, że nawet tego nie poczuję. Może już cię boleć d--a. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Hatespinner: Nie zawolalem bo ta z-----a apka nie woła automatycznie przy cytowaniu xD

właśnie kupuje mieszkanie 70m2 pod wynajem a w planach jest więcej. I to z takich pieniędzy, że nawet tego nie poczuję. Może już cię boleć d--a ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Aaa kupuję mieszkania pod wynajem JESTEM KIMŚ K---A ROZUMIESZ, JESTEM KIMŚ XDDD

Może nie jestem MILIONEREM jak Ty XD Ale nie mam powodów
  • Odpowiedz