Aktywne Wpisy
rales +280
tag do obserwowania --> #sredniasondazysejm
CZERWIEC 2024
1. Koalicja Obywatelska - 32,4% - 169 mandaty (⬆ 1,9%)
2. Prawo i Sprawiedliwość - 31,1% - 181 mandaty (⬆ 0,2%)
CZERWIEC 2024
1. Koalicja Obywatelska - 32,4% - 169 mandaty (⬆ 1,9%)
2. Prawo i Sprawiedliwość - 31,1% - 181 mandaty (⬆ 0,2%)
Felixu +41
#przegryw #przemyslenia #pieniadze #pracbaza #rozowepaski #niebieskiepaski #korposwiat
Ja nie wiem, czy to trolling, ale jak czytam tu na wykopie, że co niektórzy twierdzą, że pensja 10 000 netto to nie jest dużo, żeby sobie na luzie żyć to ja się zastanawiam czy ja żyję w jakiejś innej rzeczywistości, czy o co chodzi.
Jak tylko przeglądam ogłoszenia o pracę
Ja nie wiem, czy to trolling, ale jak czytam tu na wykopie, że co niektórzy twierdzą, że pensja 10 000 netto to nie jest dużo, żeby sobie na luzie żyć to ja się zastanawiam czy ja żyję w jakiejś innej rzeczywistości, czy o co chodzi.
Jak tylko przeglądam ogłoszenia o pracę
Kolejny z moich ulubionych prehistorycznych zwierząt - Pachyrhinosaurus a raczej cały rodzaj, bo zalicza się do niego trzy gatunki:
- (typowy) Pachyrhinosaurus canadensis (73.5-72.5 milionów lat temu) odkryty w 1950
- Pachyrhinosaurus lakustai (71.5-71 milionów la temu) - 2008
- Pachyrhinosaurus perotorum (żyjący 70-69 milionów lat temu) - 2012
Należał oczywiście do ceratopsów, które przywędrowały do Ameryki Północnej z Azji (oba kontynenty kilka razy się łączyły w tym samym miejscu). Żył na zachodnim wybrzeżu, ponieważ obecny kontynent był zalany w połowie morzem, przez co Ameryka wyglądała mniej więcej tak. Głównie znany z terenów obecnej Alaski i Kanady, co oznacza, iż był jednym z polarnych dinozaurów. Sugeruje się też iż odbywał ogromne migracje z północy na południe uciekając od zimy.
Wśród dinozaurów żył obok tyranozaurów - albertozaur, daspletozaur
i gorgozaur, hadrozaurów jak edmontozaur, troodona, edmontonii i lista idzie dalej i dalej (w tym inne gatunki ceratopsów). Ssak dydelfodon, rekiny, krokodyle, żółwie, ptaki...
Oczywiście był roślinożerny.
Wiele ceratopsów różnią rogi, ale tutaj właśnie jest ich brak, jest tylko zgrubienie kostne. O dziwo są teorie, że róg posiadał, a był on z keratyny jak u nosorożców lub nawet zrzucał go jak jelenie (XD) (inb4 protoceratopsy też nie maja rogów, ale są bardziej prymitywne).
Samo porównywanie go do woła piżmowego lub nawet nosorożców włochatych jest bardzo ciekawe i wgl #bojowkapior .
W mediach - 10 odcinek Jurassic Fight Club o jego relacji z albertozaurem, powieść Park Jurajski, gra ARK, film dokumentalny Marsz Dinozaurów i jeszcze kilka innych.
#paleoart #paleontologia #paleontologiaboners #ewolucja #biologia #ciekawostki #nauka #gruparatowaniapoziomu #smiesznypiesek
@Trajforce: To jest strasznie ciekawe.
A kto w dzieciństwie nie ukochał jakiegoś dinozaura z rodziny ceratopsia, ten nie miał naprawdę dzieciństwa.
Dzięki za wołanie.
Co do rogów, to (chyba) wszystkie ceratopsy miały je pokryte jakąś warstwą rogową (i/lub keratyną/czymś keratynopodobnym). U najmłodszych osobników P. lakustai nad nosem narośl, która była małym różkiem. Tak w
Jurassic fight club ( ͡°
:P @Trajforce:
Z tym rogiem też ciekawa sprawa. Ze względu na znajdowanie jedynie tych "podstawek", jest starsznie dużo spekulacji, jak wyglądał, jeśli wyglądał. I powstają takie na przykład wizje :) Źródło.
Fragment: