Wpis z mikrobloga

@MudrzynKamil: Tak jak pan wyżej powiedział. Tak do 3-5 labów możesz umieścić w tzw. "daisy-chain" czyli dostarczasz science packi do pierwszego, a między nimi za pomocą inserterów
  • Odpowiedz
@jack-lumberjack dają radę, ale wtedy bardzo często kradną wszystkie packi danego typu co skutkuje "zawieszaniem" labow (ofc tracisz maks kilka sekund, zależy jak bardzo dbasz o optymalizację ;))
  • Odpowiedz
zależy jak bardzo dbasz o optymalizację

@foxbond: zazwyczaj mam dużą nadprodukcję buteleczek - przed złączeniem taśm mam zawsze dużą skrzynkę buforującą nadmiar ;)
jakis czas temu poznałem uroki sieci sterujących i teraz jak mam jednak za dużo, to automatycznie odłącza się zasilanie na bloku produkującym konkretny kolor buteleczek.
  • Odpowiedz
@jack-lumberjack: Ale to nie w tym rzecz, kolejne laby zabierają cały stack butelek z laboratorium przed nim blokując wykonywanie badań dopóki dany lab nie zostanie znów uzupełniony, im dłuższy chain tym więcej takich przerw i są dłuższe.

Ja osobiście robie chainy maks po 3, gdzie do pierwszego jest stack inserter łapiacy po 6, kolejny łapie 4, a nastepny 2 (tu juz fast inserter ;p).
  • Odpowiedz
@foxbond: no tak, ale dzięki 3 fast inserterom na laba przestoje są w zasadzie niezauważalne nawet przy 8 labach w chainie. Sprawdzałem więcej, ale powyżej 10 już jest słabo. Jak wspomniałem, dbam, zeby na taśmie zawsze były flaszki, więc przestojów raczej nie ma.
  • Odpowiedz
@jack-lumberjack: Cały czas powtarzasz, że na tasmie zawsze są flaszki jak to nie w tym miejscu problem ;p

Zresztą o czym my tu mowimy, powinny być tasmy do każdego laba lub skrzynki + boty i cała okolica usrana beaconami xD
  • Odpowiedz
@jack-lumberjack: Transport przedmiotów i sygnałów pomiędzy różnymi serwerami factorio.

Czyli masz cały jeden serwer dedykowany do zielonych układów, inny do czerwonych, z 5 serwerów do Irona ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz