Wpis z mikrobloga

@GandalfCzarny: Jak będziesz miał doświadczenie to będziesz wiedział, że nic nie jest tak jednoznaczne, a porządny web dev dzieli się na front end, back end, a czasem jeszcze na dedykowanych bazodanowców, a każda z tych robót jest inna i co, każdej nienawidzisz?

Ponadto web dev, web devovi nierówny. Jest web dev z prawdziwego zdarzenia, gdzie piszesz całkiem złożone aplikacje internetowe żeby ktoś mógł analizować wykresy giełdowe czy grać w pokera online,
@GandalfCzarny: No i widzisz, ja bym teraz mógł napisać, że nie ogarniam ludzi którzy lubią studiować matematykę, ale byłoby to mniej więcej tak samo bez sensu, bo można po matematyce robić ciekawe rzeczy a można byle co :)

A machine learning jest fajny, ale bardzo ciężko od tego wystartować, praktycznie wszystkie stanowiska tego typu wymagają przynajmniej tego roku - dwóch doświadczenia, zwykle w pythonie i bazach danych.

No chyba, że jara
@aseeon_: webdevie jest niestety moda na fullstacków, czasami nawet na fullstacków z kompetencjami na devopsa więc jasny podział jest fikcją (nad czym osobiście ubolewam bo jak ktoś jest do wszystkiego to jest do niczego)

druga sprawa gdybym miał głowę to też bym poszedł w kierunku machine learning, nie wiem, może kiedyś spróbuje. Dlaczego? Bo to jest ta ambitniejsza strona informatyki. webdev to w 95% klepanie nudnych CRUDowych aplikacji i uczenie się
Bo to jest ta ambitniejsza strona informatyki.

praca na gotowcach.

@gryzon_c: tak moze mowic tylko ktos kto nie mial zadnej stycznosci z ml. przeciez ml w wielu jezykach ma juz takie biblioteki ze to tez jest praca na gotowcach. Wiem bo robilem duzo projektow z ml i fajna odkrywcza prace w tej dziedzinie to mialem tylko na studiach. Do ogolnych zastosowan nikt nie odkrywa ameryki, to zaden rocket science. Ba, nie