Aktywne Wpisy
ZygmuntJedyny +542
bibi__ +244
Jako iż jestem już posiadaczką afly, szczęśliwa czy nie to się okaże za jakiś czas XD to chcę się pochwalić moją kobyłką (。◕‿‿◕。)
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
W latach 20. XX wieku Oparin w Rosji i Haldane w Anglii rozwijając ideę samorództwa zaproponowali model, w którym związki organiczne niezbędne do wytworzenia organizmu powstały w pierwotnej atmosferze Ziemi przy udziale światła słonecznego. Obaj przyjęli, że pierwotny skład ziemskiej atmosfery był zbliżony do składu atmosfery zewnętrznych planet Układu Słonecznego. Atmosfera taka zawierała znaczne ilości wodoru, amoniaku oraz metanu a niewiele tlenu. W efekcie licznych reakcji syntezy oceany zawierały znaczne ilości związków organicznych, co Oparin określił jako zupa pierwotna. Pomysł Oparina i Haldana zweryfikowali w doświadczeniu Stanley Miller i Harold Urey w roku 1953. Badacze składniki potencjalnej pierwotnej atmosfery Ziemi poddali działaniu światła oraz wyładowań elektrycznych, a następnie zbadali skład roztworu wodnego, będącego odpowiednikiem praoceanu. W prostej symulacji warunków panujących na Ziemi 4-5 mld lat temu w pierwszych doświadczeniach Miller uzyskał przynajmniej 5 aminokwasów, a w kolejnych doświadczeniach uzyskano ich ponad 20.
#ciekawostki #kosmos #zycie #nauka
@hadzia: Znasz odpowiedź ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@hadzia: To jest źle postawione pytanie. Na tej samej zasadzie można pytać w jaki sposób 3 miliony lat temu jakiś osobnik z gatunku należącego do podrodziny homininae zdecydował, że chce wyewoluować w człowieka. To tak nie działa. W momencie, gdy chemia zaczynała się przemieniać w biochemię zaczęły
@videon: To czy jakaś substancja jest toksyną jest względne, a już mówienie, że jakaś substancja uniemożliwia powstanie życia jest możliwe tylko w przypadku bardzo nielicznych i bardzo prostych substancji. Początki życia nie muszą być w żaden sposób podobne do jego dzisiejszej formy,
@hadzia: Po prostu te, które się nie replikowały w pewnym momencie się zdegradowały i nic po sobie nie zostawiły. Tylko te, które się replikowały przetrwały w postaci swoich kopii/potomków. Powstały one przypadkiem, jedne robiły to lepiej, inne gorzej, ta najlepsza odniosła ogromny "sukces".