Wpis z mikrobloga

hejka jak rozumiec w planie miejscowym zwrot ze nieruchomość moze miec "3 kondygnacje, w tym trzecia w poddaszu"

tzn. ze co maks 3 pietra lub 2 pietra i poddasze użytkowe i tyle?

przeciez kondygnacji - należy przez to rozumieć poziomą nadziemną lub podziemną część budynku, zawartą pomiędzy powierzchnią posadzki na stropie lub najwyżej położonej warstwy podłogowej na gruncie a powierzchnią posadzki na stropie bądź warstwy lub warstwy osłaniającej izolację cieplną stropu, znajdującego się nad tą częścią budynku, przy czym za kondygnację uważa się także poddasze z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz poziomą część budynku stanowiącą przestrzeń na urządzenia techniczne, mającą średnią wysokość w świetle większą niż 2 m; za kondygnację nie uznaje się nadbudówek ponad dachem, takich jak maszynownia dźwigu, centrala wentylacyjna, klimatyzacyjna lub kotłownia centrala klimatyzacyjna, obudowa wyjścia z klatki schodowej, kotłownia lub inne pomieszczenia techniczne

co jezeli przyjmnie sie że kondygnacja jest ALBO nieużytkowa ALBO ma 1,99 metra ? to czy oba warunki muszą być łącznie aby to przeszło jako 3 kondygnacje plus takie "poddasze"?

#architektura #ciekawostki #nieruchomosci #polska #urbanistyka #mieszkanie
#budownictwo
  • 8
@j777: Nie wiem czy to ma tu zastosowanie, ale:

Budownictwo[edytuj | edytuj kod]

Zgodnie z § 11. ust. 2 pkt b) Rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 25 kwietnia 2012 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego (Dz. U. z dnia 27 kwietnia 2012 r.): Powierzchnię pomieszczeń lub ich części o wysokości w świetle równej lub większej od 2,20 m należy zaliczać do obliczeń w 100%,
@j777: Budynek może mieć 2 piętra + poddasze.
Ja 2 lata temu szukałem ostro działki pod inwestycje i obadałem z 50 planów miejscowych i to co oni tam czasem wypisują to... ;) Na pewno nie warto zaczynać od niuansów definicji budowlanych, bo te plany uchwalają wąsate janusze i nie zawsze ogarniają.
opis odnośnika@j777:
1. Kondygnacja to kondygnacja bez znaczenia czy użytkowa czy nie.
2. Na pewno w warunkach masz jeszcze zapis o kącie nachylenia dachu i na pewno jest określony jako stromy. Ta średnia wysokość Ci nie wyjdzie chyba (jak wyjdzie, to wyślij proszę przekrój tej chaty).
3. Czy sprawdziłeś jaką maksymalną wysokość może mieć ten budynek?

Tak, dobrze rozumiesz, że według zamierzeń planu tyle i nie więcej.
@j777:

Warunki techniczne, jakim powinny odpowiadać budynki i ich

usytuowanie.

Dz.U.2015.1422 t.j. z dnia 2015.09.18 Status: Akt obowiązujący Wersja od: 1 stycznia 2018 r. do: 8

grudnia 2018 r.

od dwóch dni obowiązują nowe warunki techniczne, "niby" bardziej klarowne, tam zerknij, bo chyba ww. definicje się pozmieniały, ale pewności nie mam, dopiero dzisiaj do pracy i do życia wróciłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
nieruchomość moze miec "3 kondygnacje, w tym trzecia w poddaszu"

@j777:
To zdanie jest dla mnie jakieś nielogiczne / nieprecyzyjne. Wg. mnie powinno brzmieć: budynek może mieć 3 kondygnacje nadziemne, w tym trzecia w poddaszu budynku.

Ale różnie to z zapisami w planie bywa. Szukaj osobnego punktu odnoszącego się do podpiwniczenia budynku.