Wpis z mikrobloga

Próbuję zainstalować Linuxa na nowym, zewnętrznym dysku SSD.
Obecnie mam:
dysk SSD z W10. [Bootowalny]
dysk HDD na dane.

zewnętrzny dysk SSD na Linuxa (Kali) [który też chce zrobić bootowalnym]
Pendrive z Kali

Pierwsze problemy zaczynają się już gdy próbuję użyć dołączonego do instalatora menadżera partycji.
Skasowanie istniejącej partycji na nowym SSD i wydzielenie /root oraz /swap?
- Sorki. Nie da się.
Z tego co czytam na forum to dysk jest za nowy i nie obsługiwany przez tego menadżera. Jedyne rozwiązanie to utworzyć partycję gdzie indziej.

Jeżeli stworzę pojedynczą partycję w Windowsie na tym dysku to jestem w stanie zainstalować system.
No to super, już z górki.
Instalator proponuje instalację GRUBa na moim podstawowym SSDeku z W10 bo jej nie odkrył.
Ignoruję propozycję i instaluję GRUBa na zewnętrznym SSDku bo chcę bootować z niego gdy tylko SSDek jest podłączony.
Jak nie jest to domyślnie W10.

Teraz już naprawdę z górki?

Bootowanie w biosie ustawione na tryb Legacy bo pamiętam, że GRUB miał problemy z UEFI.
Niestety. Podczas bootowania dostaję piękne:

isolinux.bin missing or corrupt

I 3 godziny próbuję już to zainstalować. Pomału walczę z każdym idiotycznym problemem, który się pojawia.
Teraz niestety brak mi już pomysłu.

Chcę edytować GRUBa ale nie mogę z LiveCD ( z pendrive'a) bo nie widzi dysków.
Nie mogę edytować GRUBa z Windy bo nie widzi dysku z Linuxem.

Co robić?

#linux #kalilinux #windows10 #pcmasterrace
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@w_o_w: Coś żeś namieszał. Na przykład:

isolinux.bin missing or corrupt

Sugeruje, że komputer startuje z pendrive, którego sformatowałeś? Ogólnie troszkę syf, kila i mogiła :D
  • Odpowiedz
@fervi: Nie no o tym pomyślałbym na początku.
To co jeszcze sobie sprawdziłem to posadziłem LiveCD na zewnętrznym SSDku i spróbowałem go zainstalować na pendrivie. Bo to w sumie żadna różnica dla mnie. Byle bootloader GRUB nie nadpisywał mi W10.

Ale mimo instalacji GRUBa na pendrivie to ten sam błąd.

Wydaje mi się, że on po prostu nie potrafi załadować bootloadera z urządzenia podpiętego
  • Odpowiedz
@w_o_w: Jak chcesz spróbować wgrać bezpiecznie to polecam przez Virtualbox - wrzucasz po USB urządzenie, na wszelki wielki nie dajesz dysku wirtualnego i instalujesz.

Ciężej to odpalić (chociaż podobno da się), ale sama instalacja powinna przejść bez przeszkód raczej
  • Odpowiedz