Wpis z mikrobloga

Hej, mam pytanie do osób pracujących w Holandii. Jak tam wygląda sprawa z nadgodzinami? Mam załatwioną już robotę za +- 1000 na rękę wraz z zakwaterowaniem i ubezpieczeniem. Bez nadgodzin oczywiście. Ale jako że jadę tam żeby po prostu przez jakieś 2 lata żyć na minimum jak się da i po 2 latach wrócić do Polski, to miałem zamiar robić nadgodzin jak to tylko będzie możliwe, najlepiej po 12 godzin od poniedziałku do soboty. No ale oczywiście uznałem, że warto się zapoznać z ich prawem pracy no i czytam, że z moich planów raczej będą nici.

Ludzie piszą, że są tam jakieś ograniczenia, że maksymalnie w tygodniu można przepracować 60 godzin i to nie co tydzień, że muszą być jakieś przerwy pomiędzy zmianami 12-14 godzinowe, że raz w tygodniu muszę mieć 36 godzin przerwy. I ogólnie ograniczeń tyle, że nie do końca ogarniam. Do tego jakiś dodatkowy podatek od nadgodzin, co już w ogóle wydaje mi się kuriozalne. Jest tu ktoś dobrze zaznajomiony w tych sprawach?

#holandia #emigracja #praca #zagranico
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale jako że jadę tam żeby po prostu przez jakieś 2 lata żyć na minimum jak się da i po 2 latach wrócić do Polski, to miałem zamiar robić nadgodzin jak to tylko będzie możliwe, najlepiej po 12 godzin od poniedziałku do soboty.

@Dorogon: xd
  • Odpowiedz
@Dorogon: nadgodziny w nocy to bardzo opłacalny interes, w sensie jak tylko możesz i masz możliwość to nocki, nocki po 90-150% płacone a nadgodziny również wysoko premiowane.
  • Odpowiedz
@MaddoxX1911: No, he he, polaczek cebulaczek w Polsce nie potrafi zarobić, to chce zagranico się żyłować, he he, biedak.

Tylko, że tutaj też pracuje po 12 godzin, ale zarobię połowę z tego co tam i do tego wydam na imprezowanie parę złotych, więc dla mnie co do samego czasu pracy się wiele nie zmieni - po prostu zarobię więcej i wszystko co zarobie będę oszczędzał + wynajmę na ten czas
  • Odpowiedz
@Dorogon: tego ci nie powiem, nie siedzę w Holandii już. Najgorsze, że mało w internecie pisze na ten temat. Najlepiej jakbyś napisał na jakiś polonijny fanpage o podobnej tematyce, pewnie ci odpiszą szczegółowo.
  • Odpowiedz
@Dorogon do 40h tygodniowo masz podatek około 20%. Od nadgodzin liczą 49% podatku. Za pracę w dzień dostajesz 130% stawki podstawowej za nadgodziny. Sam zrób matmę.
  • Odpowiedz