Wpis z mikrobloga

Budowlane Miruny.
W nowym budynku mam tak krzywe sciany, ze panele z jednej strony dochodzą, z a z drugiej nie dochodzą od nich. Jak to zamaskować? Listwa chyba sie nie uda...?
Na zdjęciu opisane odległości od sciany...

#budujzwykopem #remontujzwykopem #budowlanka #budowa #budownictwo #pytaniedoeksperta #pytanie #kiciochpyta #panele
farmaceut - Budowlane Miruny.
W nowym budynku mam tak krzywe sciany, ze panele z jedn...

źródło: comment_0rZNeFN4mPogY9xGgaTX9iDOnKWo4bm4.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@KrowkaAtomowka: tylko czy sa takie listwy? 4cm?
@ocotuchodzi: wlasnie problem z docinaniem, bo w jednym miejscu ta odległość od sciany jest 4cm, a w drugim 3 >> a z tymi odległościami po 2cm panel musiałby złapać w zamek, nie bedzie za krótki? Ćwierćwalek niekoniecznie >> wolałbym zwykła listwę
  • Odpowiedz
@farmaceut: Tniesz tyle ile ci wychodzi z jednej bedzie 4 a z drugiej 3. Tu gdzie masz schodki mozna dociąć wszystkie z długości tak żeby zostało więcej niż 2 cm. Choć jak listwa będzie dokręcona do ściany to taką 2 cm powinna trzymać.
Żeby to wizualnie zgubić jak nie ma w pomiezczeniu mebli, można się bawić z deską na całym obwodzie, np 10cm -15cm szerokości, dociętą do krzywej sciany.
  • Odpowiedz
@farmaceut: To początek czy koniec prac przy pokoju? W takiej sytuacji można zacząć przy ścianie nie od całych paneli tylko od połówek z odpowiednio przyciętymi bokami po skosie. Tylko trzeba sobie to dobrze rozplanować, aby na przeciwległej ścianie nie wyszły za wąskie kawałki, one prawdopodobnie też będą musiały być przycinane jeśli pomieszczenie nie ma dobrej geometrii.
  • Odpowiedz
  • 0
@ocotuchodzi: Czyli poprzycinac i wyrównać do Ok 1cm od sciany?
@marek22: skończyłem kłaść panele. Mam takie odległości od sciany. Czy listwa zasłoni braki. Jeśli nie, to jak pokombinować, aby zasłoniła (docinać panele?)
@nylonbojtel: koniec prac. Takie cos pozostawało. ;/
  • Odpowiedz
@GallAnonim: Kogo ja widzę ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mam ścinkowe panele, to chyba rzeczywiście tak będzie trzeba zrobić. Ale co z tymi rogami po 2 i 2,5 cm? Nie mam paneli z zamkami już...
  • Odpowiedz
@farmaceut: Ja jakiś czas temu przy desce barlineckiej musiałem się tak bawić - brałem deskę i na jej długości mierzyłem odległość od ściany do ułożonego rzędu z lewej, z prawej, potem odejmowałem 1 cm żeby został luz. Rysowałem na desce linię i piłą ciąłem ją pod skosem. I tak z każdą deską po kolei na całą długość ściany, bo każda musiała być inaczej przycięta.
Czasem nie chciały wejść więc demontowałem
  • Odpowiedz
@farmaceut: 2.5 cm jeszcze Ci listwy łykną, te plastikowe z castoramy mają 2,7cm pokrycia. Te które wybrałeś musisz odpuścić... Ale 4cm... No musisz dociąć, ewentualnie jak niewielkie pomieszczenie, to zastanowiłbym się czy nie rozebrać i nie dociąć też z drugiej strony, tak żeby nie wychodził taki śmieszny kawałek 3cm, bo on zaraz nasiąknie wodą i spęcznieje.
  • Odpowiedz