Wpis z mikrobloga

W zeszłym miesiącu spełniłem jedno z moich marzeń i pierwszy raz zrobiłem pizzę we Włoszech. Od powrotu zacząłem eksperymentować z nowym sposobem robienia ciasta, który drastycznie różni się od stosowanego przeze mnie wcześniej przepisu z którego też wychodzi niezła pizza.

To nowe ciasto jest jednak lepsze i świetnie nadaje się również np. do panuozzo. Poeksperymentuje jeszcze trochę i będę mógł podzielić się przepisem + zdjęciami z przygotowania z Wami ;)

Na zdjęciu wyciągnięta niedawno z piekarnika margherita napoletana. Żałuje, że nie zrobiłem zdjęcia panuozzo, bo wyszło bardziej apetyczne, ale obie rzeczy były bardzo dobre.

#gotujzwykopem #podrozujzwykopem #pizza #roadtripbus
źródło: comment_N2p9tQh3zd1Wv9DF7smyUGPhDSgKuZgT.jpg
  • 54
@MG78: robiłem włoską pizze w piecu opalanym drewnem. pytaj o co chcesz. nie znam przepisu na ciasto choć wiem z jakich jest składników. nie wiem jakie proporcje :D a resztę Ci napiszę z jakich pomidorów najlepiej robić sos, jaki ser itp itd
@Dolan: Ty chyba chcesz kogoś zabić tą ilością soli.
Mój przepis: 0.5 kg mąki (może być tortowa 450, najlepiej jakby była specjalna maka do pizzy), 300 ml letniej wody z 10 g świeżymi drożdżami (mrożone drożdże odpadają), póltora łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, 3 duże łyżki oliwy. Po zagnieceniu koniecznie odstawić na 2 godziny w ciepłe, ciemne miejsce. Ponownie wyrobić ciasto, z tej porcji wyjdą dwie pizze. Jak macie piekarnik elektryczny
@zbyszek_kieliszek jak komuś nie odpowiada to może dać mniej przecież, na kilo mąki 4 łyżeczki to optymalną ilość

Wcześniej się pomyliłem i miało być kilo mąki, 600ml wody, 4 łyżeczki płaskie soli, 4g drożdży