W zeszłym miesiącu spełniłem jedno z moich marzeń i pierwszy raz zrobiłem pizzę we Włoszech. Od powrotu zacząłem eksperymentować z nowym sposobem robienia ciasta, który drastycznie różni się od stosowanego przeze mnie wcześniej przepisu z którego też wychodzi niezła pizza.
To nowe ciasto jest jednak lepsze i świetnie nadaje się również np. do panuozzo. Poeksperymentuje jeszcze trochę i będę mógł podzielić się przepisem + zdjęciami z przygotowania z Wami ;)
Na zdjęciu wyciągnięta niedawno z piekarnika margherita napoletana. Żałuje, że nie zrobiłem zdjęcia panuozzo, bo wyszło bardziej apetyczne, ale obie rzeczy były bardzo dobre.
@MG78: To nie napoletana. Po pierwsze nie ma ma cornicione a po drugie pieczona w niskiej temperaturze ( napoletana w 450st-500st przez 60-90 s Jeśli masz 300-350 w piekarniku to możesz zrobić co najwyżej pizza romana - czas pieczenia ok 3-4minuty o ile masz kamień.)
@MG78: robiłem włoską pizze w piecu opalanym drewnem. pytaj o co chcesz. nie znam przepisu na ciasto choć wiem z jakich jest składników. nie wiem jakie proporcje :D a resztę Ci napiszę z jakich pomidorów najlepiej robić sos, jaki ser itp itd
To nowe ciasto jest jednak lepsze i świetnie nadaje się również np. do panuozzo. Poeksperymentuje jeszcze trochę i będę mógł podzielić się przepisem + zdjęciami z przygotowania z Wami ;)
Na zdjęciu wyciągnięta niedawno z piekarnika margherita napoletana. Żałuje, że nie zrobiłem zdjęcia panuozzo, bo wyszło bardziej apetyczne, ale obie rzeczy były bardzo dobre.
#gotujzwykopem #podrozujzwykopem #pizza #roadtripbus
źródło: comment_N2p9tQh3zd1Wv9DF7smyUGPhDSgKuZgT.jpg
Pobierzźródło: comment_FUARHQfnpiItflWlbvdS4zlvfWCZLIvu.jpg
Pobierz...
Komentarz usunięty przez moderatora