Wpis z mikrobloga

Pomagam złożyć zestaw dla młodego gracza
1. Procesor - i3-8100 (484zł)
2. Płyta główna - ASRock Z370 KILLER SLI (579zł)
3. Karta graficzna - GeForce GTX 1060 Windforce OC 6GB (1329zł)
4. Dysk - GoodRAM Iridium Pro 240 GB (379zł) (+ze starego komputera HDD)
5. Obudowa - SilentiumPC Gladius M35 (190zł)
6. RAM - Ballistix DDR4 Sport LT 8GB/2400(2*4GB) (400zł)
7. Zasilacz - SilentiumPC Vero L2 600W (220zł)
+
Windows 10 (385zł)

Łącznie 4000zł bez kilku zł i jest to budżet z którym byłoby dobrze zejść w dół niż w górę. Z tego co rozumiem, św. Mikołaj taką kwotę jeszcze przełknie, ale po prostu dobrze byłoby, aby czwórka nie pojawiła się na początku. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jakieś sugestie albo propozycje?

Uprzedzając pytania do krótkie adnotacje do poszczególnych części:
1/2. Procesor - wydaje się, że i3-8100 sporo namiesza w swoim segmencie i ma fajny stosunek wydajności do ceny. Pierwotnie w zestawie było i5-8400 ale niestety było trzeba uciąć. Niestety póki co jest mały wybór płyt głównych pod Coffee Lake bo chętnie bym zamienił płytę na gorszą, żeby móc dociągnąć do i5-8400. Nowe płyty mają pojawić się po nowym roku, ale komputer to niestety prezent gwiazdkowy.
3. Karta graficzna - cóż, szkoda było schodzić w dół - przepaść do 1050ti jest gigantyczna, wśród Radeonów nie widzę alternatywy. Chyba, że coś przegapiłem.
4. Najlepszy stosunek wydajności i pojemności do ceny wśród dysków MLC
5. W obudowach się nie orientuję, posiłkowałem się Waszymi poleceniami dla innych Mirków, ta obudowa często się przewijała, a spełnia podstawowe wymagania. Alternatywy mile widziane.
6. 2400MHz bo i3-8100 ma taki limit. Chętnie poczytam o alternatywach.
7. Także sugerowałem się Waszymi zaleceniami dla innych Mirków. Moc na wyrost, ale akurat sklep w którym będzie komputer kupowany nie ma wersji 500W.

#pcmasterrace #komputery #pc
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zwierzak40: i3 nie ma limitu 2400 MHz, możesz śmiało dawać 3000 MHz (to płyta ma limit, na płycie z serii B lub H miałbyś max. 2400 lub 2666 MHZ)
Oczywiście i3 8100 (czyli poziom i5 7500) > i5 7400 :)
  • Odpowiedz
@Ni_czas_to_ni_miejsce: To kwestia generacji, AMD gryzie Intela po piętach, więc w 8 generacji i3 ma 4 fizyczne rdzenie, a i5 ma 6. Taktowania też podskoczyły. W uproszczeniu można powiedzieć, że i3 wchodzi w półkę wydajności dawnej i5. Naturalnie i5 8 generacji nadal będzie lepsze niż i3 8 generacji. Ale jak widać, i3 nowej generacji może skutecznie konkurować z i5 starszej generacji. W niektórych przypadkach i3 ustępuje tylko w zastosowaniach wielowątkowych
  • Odpowiedz
@zwierzak40: Grafikę możesz wymienić na taką, wydajność ta sama, jest za to trochę głośniejsza, ale umówmy się, że to nie będzie tragedia, bo w tym komputerze będzie boxowy cooler i stary HDD.

Na płycie głównej różnie dobrze możesz uciąć, orientowałem się w temacie i ta, mimo niższej ceny również da radę nawet z podkręconym i7 8700k, jeżeli chciałbyś tu taki kiedyś zamontować.

Windows koniecznie weź w wersji BOX, nie
  • Odpowiedz
@Januszek_z_Koluszek123:
Rozważałem Ryzena, ale jak zobaczyłem, że chodzą najtaniej po 850zł to uznałem, że nawet tańsza płyta co najwyżej zrównuje opłacalność jednego i drugiego. A w testach (jeżeli chodzi o gry) sprawują się bardzo podobnie, zazwyczaj na korzyść i3. Jedynie w cywilizacji Ryzen zostawiał daleko w tyle 8100.

A płyty po 350zł do Ryzena to m.in. dwa sloty na pamięć RAM, a wiadomo, że ten zestaw będzie trzeba niedługo rozbudować
  • Odpowiedz
@zwierzak40: Testy pewnie z PurePC? Już nie wspominam, że testowanie procesora, a wydajność zestawu to zupełnie różne kwestie ( ͡º ͜ʖ͡º)
Przed CL konsensusem na wikopie był wybór r5 1600 względem i5 7600k, o i5 7500 nie mówiąc. Nagle wyszło CL, Intel zamienił numerki, dodał 2 rdzenie w topowych modelach i znowu to samo xD Kupno tego i3 to błąd. Opłacalny będzie dopiero po nowym
  • Odpowiedz
i5 7500 miał turbo na poziomie 3,8Ghz czyli wyższe niż i3 8100. Ciekawe.

@Januszek_z_Koluszek123: Na jednym rdzeniu. i5-7500 miał turbo bodajże 2/2/3/4 czyli max 4@3.6.

Przed CL konsensusem na wikopie był wybór r5 1600 względem i5 7600k, o i5 7500 nie mówiąc

Ale wtedy i5-7500 nie kosztowało 485zł tylko jakieś 2 razy tyle :D Ryzen też potaniał ale nie aż tak.
  • Odpowiedz