Wpis z mikrobloga

Jak to jest, że w Polsce pouczają Polaków w sprawach polsko-ukraińskich Ukraińcy potomkowie przesiedleńców z akcji "Wisła"?

Piotr Andrusieczko (ur. 1971, ukr. Петро Андрусечко)
Pochodzi z rodziny ukraińskiej. Jego rodzice zostali przesiedleni do Koszalina w czasie akcji „Wisła”.
Od 2013 relacjonuje dla polskich mediów wydarzenia na Ukrainie: na Majdanie w Kijowie, na Krymie oraz w Donbasie. Współpracował z TVP, TVN24 Biznes i Świat, Tok FM i Polskim Radiem. Od kwietnia 2014 jest współpracownikiem „Gazety Wyborczej. https://pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Andrusieczko

nie może być tak, że polski minister przyjeżdża na Ukrainę jak na folwark i przemawia językiem ultimatum.

Straszenie Ukraińców prowadzi do eskalacji konfliktu, a to tylko oddala możliwość pojednania i co gorsza wpływa na współpracę między Polską i Ukrainą.

https://www.tvn24.pl/magazyn-tvn24/straszenie-ukraincow-tylko-zaogni-konflikt-zly-moment-zla-forma,125,2245

#ukraina #polska
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oydamoydam:

On się wypowiada jako głos polskich mediów w sprawie, w której jest stroną.

A to przepraszam, nie wiedziałem. Myślałem, że on jest tylko dziennikarzem i napisał artykuł na aktualny temat. Słyszałem, że dziennikarze czasem tak
  • Odpowiedz
A jakby wypowiadał się jako Polak to już by nie był stroną w "sprawach polsko-ukraińskich"?

@manekin: Rosjanin z Donbasu, z ukraińskim obywatelstwem powiązany rodzinnie z separatystami może pouczać Ukraińców w ukraińskiej telewizji jak mają sobie układać stosunki z Rosją?
  • Odpowiedz
@JPRW:

Ciekawe, że jakoś nikt nie twierdzi, że z dyskusji o relacjach polsko-ukraińskich należy wyłączyć potomków kresowian, bo "mogą być stronniczy".

Kresowanie to
  • Odpowiedz
@manekin:

Ale czemu Ty cały czas mówisz o pouczaniu? Wyraził swoją opinię i tyle, ma do tego prawo tak jak Ty masz prawo się z tym nie zgadzać.

Bo uchodzi w polskiej telewizji za polskiego dziennikarza dającego rady niby rodakom. Tymczasem jest Ukraińcem zaangażowanym w sprawy Ukrainy. Tu zachodzi ewidentna sprzeczność interesów. Po której według ciebie on jest stronie? Bo strony są dwie i jak widzimy są
  • Odpowiedz
Bowiem jako Ukrainiec, potomek być może członków UPA może być stronniczy

@oydamoydam:

Chcesz jakoś ten zakaz usankcjonowac? Np. zakaz wypowiadania dla mediów? Jak to
  • Odpowiedz
@szurszur:

Chcesz jakoś ten zakaz usankcjonowac? Np. zakaz wypowiadania dla mediów? Jak to widzisz?

Widzę to tak, że mogę sobie o tym napisać na wykopie. To nie ja robię problem, ja nie mam chęci do tego by pouczać Ukraińców w ich telewizji jak powinni sobie układać stosunki z Polakami. Andrusieczko za to robi za polskiego eksperta. Ciekawe dlaczego ma to takie parcie? Jak dla mnie jest to
  • Odpowiedz
tylko przy tym niech pod jego wizerunkiem widnieje informacja, że jest Ukraińcem.

@oydamoydam: Kilka tygodni temu już pisałem z Toba o tych polskiego pochodzenia na Ukrainie i wspomniałem, ze o jednym dowiedziałem się, że ma polskie pochodzenie z internetu bo o tym nie wspomnieli Bilnożko też najczesciej wypowiada się jako wykładowca i nie pisza o jego polskich korzeniach.
  • Odpowiedz
@szurszur: Janukowicz też miał polskie korzenie. I dlatego chciał pojednania z Polakami i był niechętny wobec UPA. Pochodzenie ma znaczenie.

Wiktor Janukowycz: Mój dziadek i pradziadek byli litewskimi Polakami, katolikami. Dopiero mój ojciec, który urodził się w Donbasie i ożenił z kobietą pochodzącą z Rosji, oderwał się od tamtych ziem. Babcia opowiadała mi, że urodziła się w Warszawie. Jej matka zmarła, gdy była mała, a ojciec ożenił się z litewską
  • Odpowiedz
Pochodzenie ma znaczenie.

@szurszur: Napisałem. Podałem przykład Janukowicza i jego stosunku do Polaków. To jest dowód.

No, ale teraz uciekasz od tematu. Porównujesz polskich działaczy do Janukowycza nie majac żadnego punktu zaczepienia. Co za pogarda do polskiej mniejszosci.

A to co ty napisałeś to jest... bez sensu.
  • Odpowiedz
@oydamoydam: Napisałes zdawkowo i nie odebrałem tego jako pozytywny przykład.

Bo jego stosunek był taki, że skierował Ukraine do Rosji co było uderzeniem w interes Polski. To niby propolskosc?
  • Odpowiedz
@oydamoydam: Można wybierac poszczegolne elementy i jakies jego PRowe wypowiedzi (ale tak to kazdego mozna odpowiednio przedstawic). Jednak wybranie unii euroazjatyckiej było fundamentalnym wyborem geopolitycznym bijacym mocno w Polske.
  • Odpowiedz
@szurszur:

Jednak wybranie unii euroazjatyckiej było fundamentalnym wyborem geopolitycznym bijacym mocno w Polske.

To już insza inszość. Janukowicz był władcą, i jak każdy władca chciał być najsilniejszy. Działał jedynie w swoim interesie i poszukiwał siły. I tej siły nie było w Unii, ani w Polsce. O politykach i poszukiwaniu przez nich siły mówił w ostatnim wykładzie Bartosiak, na którego się przecież powołujesz w tej dyskusji. Nie uważałeś na wykładzie?
  • Odpowiedz
@oydamoydam: No to teraz nie wiem po co napisałes o tym Janukowyczu. Niby miał tu być przykład jego propolskosci wynikajacej z pochodzenia a teraz przyznajesz, że działał jednak w swoim interesie. Czyli to co robił nie wynikało z pochodzenia jak wcześniej twierdziłes.

O politykach i poszukiwaniu przez nich siły mówił w ostatnim wykładzie Bartosiak, na którego się przecież powołujesz w tej dyskusji. Nie uważałeś na wykładzie?

@oydamoydam: A
  • Odpowiedz
@szurszur:

No to teraz nie wiem po co napisałes o tym Janukowyczu. Niby miał tu być przykład jego propolskosci wynikajacej z pochodzenia a teraz przyznajesz, że działał jednak w swoim interesie. Czyli to co robił nie wynikało z pochodzenia jak wcześniej twierdziłes.

Jedno wynikało z pochodzenia, a inne z interesów. Z polskiego pochodzenia wynikała chęć propolskiego ułożenia się z trudną historią. Ale interesy wolał robić gdzie indziej, i wynikało to
  • Odpowiedz