Załóżmy, że dzisiaj kupuje 1BTC za 1000$. Za 10lat sprzedaje 1BTC za 10 000$. Teoretycznie powinienem zyskać 9000$.
Jak to wygląda w praktyce? Czy od tego zysku trzeba zapłacić podatek, czy trzeba gdzieś to zgłosić? Czy bank przelewa bezproblemowo grubsze kwoty na np. kilkaset tysięcy PLN/USD?
@heavybreathing: obecnie musisz się rozliczyć z US od uzyskanego zysku czyli w tym przypadku 18% z 9k, przy przekroczeniu 82k zysku to juz 32% dla fiskusa, pomijając w tym przypadku oczywiście dochód z innych źródeł
@heavybreathing: jak będziesz miał tyle kasy do wypłacenia to nie bedziesz sie pytał anonów w internecie tylko pójdziesz do jakiegoś doradcy finansowego i ci to profesjonalni oganie tak jak ma byc.
@heavybreathing: synek po pierwsze to dzisiaj nie kupisz 1 BTC no chyba, że jakiś kretyn Ci za tyle sprzeda ale wątpię a za 10 000 dolców można będzie pewnie BTC sprzedaż już w marcu 2018 (⌐͡■͜ʖ͡■)
@anty-fronda: to bardziej do @heavybreathing. Jednak jakie "kreatywne obejście"? Czy sprawa nie jest prosta? Masz dochód, płacisz podatek i rozliczasz się na PIT. Tyle...
@defoxe: jak ci wychodzi ze masz wybulić 32% a jest możliwość zrobić z tego 18% albo jeszcze mniej to sie chyba opłaci sprawdzic czy jest taka opcja. A z tego co czytałem, to da sie zejsc legalnie do jeszcze niższej kwoty tylko trzeba troche wiecej pokombinować.
@oldrac: ja nie pieprzę, tylko mówię, ze jak gość nie wie czy się w ogole coś od tego płaci, to niech sobie idzie i zapyta kogoś co się sprawnie w tym wszystkim porusza, a nie czyta porady januszy prawa z internetu, które pewnie sam później inaczej zinterpretuje i zrobi co innego :D
ja osobiscie np takiej kwoty bym nawet nie zgłaszał tylko na mniejsze bym podzielił po znajomych i raczej się
@kruzd: @heavybreathing: @Piaer: @anty-fronda: @oldrac: dokladnie jak pisze @reroute: koszty rozliczacie tylko z biezacego roku podatkowego jak nie macie DG lub chyba max 4 kolejne lata max 50% kosztow
Jak w meczu Legia-Aston Villa padnie więcej niż 5 goli, to losowy plujsujący mirek, nie zielonka i nie z czarnej listy, dostanie 1916 zł. #rozdajo #mecz #legia
Załóżmy, że dzisiaj kupuje 1BTC za 1000$. Za 10lat sprzedaje 1BTC za 10 000$. Teoretycznie powinienem zyskać 9000$.
Jak to wygląda w praktyce? Czy od tego zysku trzeba zapłacić podatek, czy trzeba gdzieś to zgłosić? Czy bank przelewa bezproblemowo grubsze kwoty na np. kilkaset tysięcy PLN/USD?
PS. Przelewy z dupy na kilkaset tysięcy PLN zaskutują przynajmniej telefonem od pracownika banku.
@anty-fronda: 36 435 PLN z doradcą?! Rany Boskie... ( ͡° ʖ̯ ͡°)
To jak tu samochód kupić? ( ͡º ͜ʖ͡º)
@anty-fronda: to bardziej do @heavybreathing. Jednak jakie "kreatywne obejście"?
Czy sprawa nie jest prosta? Masz dochód, płacisz podatek i rozliczasz się na PIT.
Tyle...
A z tego co czytałem, to da sie zejsc legalnie do jeszcze niższej kwoty tylko trzeba troche wiecej pokombinować.
ja osobiscie np takiej kwoty bym nawet nie zgłaszał tylko na mniejsze bym podzielił po znajomych i raczej się
@fervi: o to mi chodziło (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■), że za tyle już nie kupi
Komentarz usunięty przez autora