Wpis z mikrobloga

Którą ze specjalności na studiach (FiR) byście polecali najbardziej i dlaczego?
- Bankowość
- Doradztwo podatkowe
- Finanse i administracja publiczna
- Finanse przedsiębiorstw
- Rachunkowość i rewizja finansowa
- Rynki finansowe
#finanse #studia #big4 #korposwiat #ekonomia
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JohnMilton: To zależy co Ci bardziej pasuje zawodowo/przyszłościowo. Jestem po FiR i miałem specjalizację "Rachunkowość finansowa", myślę że tutaj jest najwięcej zagadnień z czystej księgowości.
  • Odpowiedz
@Fryderyk94: @mjpuchy: @JohnMilton: Podłączę się trochę pod pytanie, bo teżstoje właśnie przed wyborem specjalizacji. A co myślicie o specjalizacjach bardziej związanych z finansami, a nie z czystą księgowością. Zastanawiam się nad specjalizacją finanse przedsiębiorstw. W jakiej pracy się można po tym odnaleźć? Czy jest sens robić CIMA i ACCA nie idąc w kierunku rachunkowości i sprawozdawczości finansowej?
  • Odpowiedz
@luckyluck21: ACCA to nie tylko rachunkowość, modułów egzaminacyjnych jest 14 jeśli dobrze pamiętam, w tym np. audyt i właśnie finanse przedsiębiorstwa. Pytanie czy w Polsce w ogóle jest sens się w to bawić? Koszta egzaminów i kursu są niemałe. Chyba że planujesz szukać pracy za granicą.
  • Odpowiedz
@JohnMilton: @mjpuchy: acca możesz i na uczelni robić przy o wiele mniejszych kosztach, kwestia gdzie studiujesz

i to nie jest tylko księgowość, tylko więcej jak użytkownik @mjpuchy pisze

i w polsce jest sens się w to bawić IMO, jest dużo członków ACCA czy CIMY i oni m.in. przychylniej patrzą przy rekrutacji - do tego wstąpienie do takiej organizacji daje bardzo duże kontakty i jak nie będziesz chciał
  • Odpowiedz
Polecam CIME. Studiując masz dużo zwolnień i tak naprawdę zostaje ci do napisania 1-2 egzaminy. Później dostaje się oferty od akredytowanych pracodawców i cenią sobie zrobiona kwalifikacje nie tylko akredytowani, ale również inni pracodawcy
  • Odpowiedz