Wpis z mikrobloga

@biskitus Na zajęciach z pieczenia miałem podobny problem z pękaniem ciasta mimo że wszystko wydawało się w porządku. Usłyszałem że to przez złe ugniatanie/wymieszanie ciasta.
@biskitus: Przy ugniataniu ciasta i sprawdzania go palcem, dziura powinna bardzo szybko się zasklepić. Powinno też wyczuć się o wiele lepszą sprężystość. To raczej kwestia odpowiedniego wyczucia i wprawy.
@biskitus: U mnie to tak wygląda, gdy zbyt szybko się zapiecze skórka.
Co do zasady, chleb będzie się rozrastał, teraz sprawa tego, co z tym chcesz zrobić. Jeśli chcesz chleb taki jak np. baltonowski, musi wyrosnąć tak, aby wyrost w piecu był już nieco mniejszy, aby skończył się gdy formuje się skórka.
Jeśli dobrze widzę, Tobie zależy na tym, aby chleb się ładnie rozszedł z góry, a z dołu był ładnie