Co ja zle robię ze mi zawsze chleb pęka? Cięty przed wsadzeniem, piec naparowany, chleb po teście palca nie wraca do swojego kształtu za szybko. #bojowkapiekarska
@biskitus Na zajęciach z pieczenia miałem podobny problem z pękaniem ciasta mimo że wszystko wydawało się w porządku. Usłyszałem że to przez złe ugniatanie/wymieszanie ciasta.
@biskitus: Przy ugniataniu ciasta i sprawdzania go palcem, dziura powinna bardzo szybko się zasklepić. Powinno też wyczuć się o wiele lepszą sprężystość. To raczej kwestia odpowiedniego wyczucia i wprawy.
@biskitus: U mnie to tak wygląda, gdy zbyt szybko się zapiecze skórka. Co do zasady, chleb będzie się rozrastał, teraz sprawa tego, co z tym chcesz zrobić. Jeśli chcesz chleb taki jak np. baltonowski, musi wyrosnąć tak, aby wyrost w piecu był już nieco mniejszy, aby skończył się gdy formuje się skórka. Jeśli dobrze widzę, Tobie zależy na tym, aby chleb się ładnie rozszedł z góry, a z dołu był ładnie
@tptak: wow. Dzięki za wyjaśnienie! Faktycznie może tak być. Kładę na zimna blachę. Pewnie szybciej wysycha z góry niż sie zapieka z dołu. Cenna rada. Wykorzystam
Cały wykop #!$%@?... Wyborcy Tuska z wykopu, uśmiechnięci, tolerancyjni fajnopolacy, ryją bekę z zamachu na premiera obcego kraju bo jest prawicowcem xD
źródło: comment_nwu8P2jFgyhVJ9Qx8t96Bk60hXQqlSMj.jpg
Pobierzźródło: comment_02oiaz5GVOzNzHnV2CyO8PkxG7cgEjWr.jpg
PobierzCo do zasady, chleb będzie się rozrastał, teraz sprawa tego, co z tym chcesz zrobić. Jeśli chcesz chleb taki jak np. baltonowski, musi wyrosnąć tak, aby wyrost w piecu był już nieco mniejszy, aby skończył się gdy formuje się skórka.
Jeśli dobrze widzę, Tobie zależy na tym, aby chleb się ładnie rozszedł z góry, a z dołu był ładnie
Dzielenie się tym co wiem to jedyna forma zdobywania przyciągania atencji, jaką potrafię stosować.
Poza tym chleb.
@tptak: