Wpis z mikrobloga

Czego mogę się spodziewać na rozmowie kwalifikacyjnej na Junior Front Enda? Rozmowa przez telefon była prosta, pytania raczej ogólne, ale wiem, że właściwej rozmowie będzie trochę kodowania i sam nie wiem czego się spodziewać - raczej czegoś typowo Front Endowego typu manipulacja DOMem czy jakieś implementacje czysto w HTML i CSS? Czy raczej może typowe zadania algorytmiczne typu FizzBuzz, isPalindrome itp.? Dodam, że rozmowę prowadzi senior developer, który na 90% siedzi w Back Endzie.

Miał ktoś może takie doświadczenie, szczególnie przy rekrutacji do start-upów? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#frontend #javascript #html #css #nieprogramowanie #pracait #naukaprogramowania
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DannyMurillo: bardzo ogólne pytania, np. do czego wykorzystywałaś jQuery w swoich projektach albo co sprawia, że twoja znajomość JSa jest wyjątkowa (powiedziałem o ES6 co jak widać wystarczyło xD).

Generalnie najbardziej boję się, że ta cała firma to jakiś wałek typu 'jesteśmy początkującym start-upem i na razie proponujemy bezpłatny staż' xD Oczywiście zarobki określone były na ogłoszeniu, do tego jestem rekrutowany przez raczej poważną firmę (UK here, bardzo popularni są
  • Odpowiedz
  • 0
@DannyMurillo Dobra, a więc było tak. Pytania na początku rozmowy to były dokładnie te z tej listy, sekcja ogólna, oczywiście nie wszystko. Ale potem było piekło. Dostałem dwa zadania na godzinę czasu - na laptopie gdzie było nic zainstalowane (musiałem instalować wszystko sam, np. NPM) napisać apke w Reactcie (mówiłem, że się go uczę, a nie znam...) przy użyciu biblioteki, której nie znam. Nie zrobiłem praktycznie nic, bo zanim wszystko zainstalowałem
  • Odpowiedz