Wpis z mikrobloga

#!$%@? murki, naszła mnie pewna rozkmina. Ja wiem, ze Polacy po 50 Janusze, beka z naszych przywar itd. Ale #!$%@? - powiedzmy, ze poznałem wiele osób 50+ z różnych krajów Europy i nasze Janusze (jeżeli to nie jest patologia, a zwykły przeciętny obywatel) prezentują się naprawdę nieźle xD

1. Podejście do uroczystości - w Polsce każdy Janusz ubierze się w garnitur na wesele/uroczyste urodziny itd. Na zachodzie maja to kompletnie w dupie i byłem na zabawach/uroczystościach w ekskluzywnych lokalach, gdzie ludzie przychodzili w dżinsach i polo.

2. Wiedza historyczna - jest ona porażająca i to o dziwo nawet wśród wykształconych ludzi. Każdy Janusz jest w jakiś sposób zaznajomiony z historia Europy, wie co to komunizm albo ze to Niemcy jednak są odpowiedzialni za holocaust. W krajach zachodu wiedza ograniczona jest raczej do własnego kraju i to tez suabo.

3. Podejście do kobiet - ja wiem, ze Janusze podnosząc dłoń kobiety do samego ryja, aby ja pocałować, czynią faux pas, ale ogólnie w naszej kulturze na kobiety nie podnosi się głosu, ustępuje się miejsca czy otwiera drzwi. Niby zwykle, ale na zachodzie to jest już kultura zatracona niemal całkowicie, a wśród młodych niemal nieobecna.

4. Zachowanie w pubach - tak bardzo jak Janusze nie potrafią chodzić po restauracjach, tak samo potrafią przesiadywać dość kulturalnie w pubach. W ogole zauważyłem, ze narody słowiańskie, choć skore do bijatyk, to jednak w pubach się trzymają. Natomiast Anglicy czy Irlandczycy to jakaś porażka.

5. Gościnność - choć januszowskie „zastaw się a postaw się” przedstawiane jest w sposób pejoratywny, to jednak pokazuje, ze Janusze i Grażyny potrafią przyjąć gości i jest czymś nie do pomyślenia, aby goście nie zostali sowicie podjęci w skromnych progach nosaczy. Kiedy o tym pomyśle, to od razu przypomina mi się sytuacja, gdy na jednej z imprez zagranicą gospodarz polecił, aby każdy z gości przyniósł swoje jedzenie i swój alkohol. I nie - nie chodziło tu o flaszkę, którą zwyczajowo przynosi się w gości w Polsce, ale normalnie o swój 4-pak piwa i 2 kiełbasy na grilla xD

Moja opinia jest oczywiście subiektywna, ale myśle, ze w wielu przypadkach nasze Janusze i ich zachowanie niekoniecznie są powodem do wstydu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#polak #przemyslenia #zagranico
Pobierz K.....i - #!$%@? murki, naszła mnie pewna rozkmina. Ja wiem, ze Polacy po 50 Janusze,...
źródło: comment_aswiKoELrtD9uGUkA5k4NVjn2GSVxDfT.jpg
  • 68
Wiedza historyczna - jest ona porażająca i to o dziwo nawet wśród wykształconych ludzi. Każdy Janusz jest w jakiś sposób zaznajomiony z historia Europy, wie co to komunizm albo ze to Niemcy jednak są odpowiedzialni za holocaust. W krajach zachodu wiedza ograniczona jest raczej do własnego kraju i to tez suabo.

@Kirbii: Spytaj się Janusza o Gorbaczowa, de Gaulla czy też Franco – nie dostaniesz odpowiedzi. Sorry, ale Polacy także nie
2. Wiedza historyczna - jest ona porażająca i to o dziwo nawet wśród wykształconych ludzi. Każdy Janusz jest w jakiś sposób zaznajomiony z historia Europy, wie co to komunizm albo ze to Niemcy jednak są odpowiedzialni za holocaust. W krajach zachodu wiedza ograniczona jest raczej do własnego kraju i to tez suabo.

@Kirbii: Przecież to jest ograniczenie władzy do własnego kraju.
@Kirbii Nie za bardzo rozumiem co jest zlego w przynoszeniu swoich rzeczy na grilla. Spotkałem się z tym zarówno w Polsce jak i za granicą, że grupa ludzi poprostu się tak ugaduje, że każdy przynosi to co chce.
@esox: 1. Ja uważam, ze są takie uroczystości, gdzie choćby ta koszula i spodnie na kant będą okej, ale to kwestia gustu :)
2. No właśnie - „ostatnio” - a ja mówię o ludziach, którzy swoje studia kończyli min. 25 lat temu.
3. Tak jak napisałem wcześniej - mam na myśli przeciętnego Janusza-Polaka-obywatela, a nie patologie. W Austrii był Pan Fritzl, a w Polsce gnoje bijący żonę. Ale ani jeden ani
@vStitch: może nie do końca precyzyjnie się wyraziłem - jeżeli się tak dogadujemy, to jest okej. Ale mi chodziło o np. urodziny/święto narodowe organizowane przez daną pare itd. - i tam były akcje, ze każdy właściwie sam organizował sobie imprezę, a potem siadamy do wspólnej biesiady :D
Wiedza historyczna - jest ona porażająca i to o dziwo nawet wśród wykształconych ludzi. Każdy Janusz jest w jakiś sposób zaznajomiony z historia Europy, wie co to komunizm albo ze to Niemcy jednak są odpowiedzialni za holocaust. W krajach zachodu wiedza ograniczona jest raczej do własnego kraju i to tez suabo.

@Kirbii: No to się teraz zapytaj ich o warunki w Anglii po drugiej wojnie światowej, dyktaturę wojskową w Grecji czy
@Kirbii: ale #!$%@? xDDDD

-> każdy Janusz ubierze się w garnitur
CO #!$%@? XD???

-> wiedza historyczna EUROPY
Komunizm i holocaust XDD No super #!$%@? wiedza, Europa to tylko to co się działo w Polsce z polskiego punktu widzenia, zakebisty wniosek #!$%@? xDDD

Pkt 3 nawet nje chce mi się pisać

-> Irlandczycy i angole
Znowu - zajebista analiza przekrojowa Europy xDDD Szwedzi #!$%@? tez chlejtusy i patusy #!$%@?, to samo
Tylko z 4 się nie zgadzam, ale to dlatego że porównuje to z Januszem hiszpańskim a dla nich bar to jak dom, i ogólnie to umawiają się w barach albo peniach. Żeby ktoś kogoś do domu zaprosił na kawę albo coś to się nigdy nie spotkałem
3. Podejście do kobiet - ja wiem, ze Janusze podnosząc dłoń kobiety do samego ryja, aby ja pocałować, czynią faux pas, ale ogólnie w naszej kulturze na kobiety nie podnosi się głosu, ustępuje się miejsca czy otwiera drzwi. Niby zwykle, ale na zachodzie to jest już kultura zatracona niemal całkowicie, a wśród młodych niemal nieobecna.

@Kirbii: i bardzo dobrze akurat z tym na zachodzie.