Wpis z mikrobloga

Zagramaniczny portal na WordPress, ponad różnych 50 wtyczek generujących konflikty, ciągle coś się sypie. Klient chce modyfikacji i ogólnie uzdrowienia sytuacji. Przychodzą wyceny od kilku polskich software house'ów: panie, to 7-8 dni roboty minimum i kilkanaście tysięcy PLNów. Klient: cena ani termin nie do zaakceptowania, więc dzięki. Wybrał gości z Tajlandii czy tam skądś - zrobili to w 1 dzień za 300 USD i śmiga aż miło. Ja nie wiem, czy u nas developerzy tacy mało wydajni, nieogarnięci, czy też może dowalają ceny z kosmosu "dla zasady", bo trochę się skompromitowałem (i polskich devów też) wysyłając taką ofertę... ( ͡° ʖ̯ ͡°) #pracait #praca #pracbaza #programowanie #programista15k #michaunaprawtagi
  • 13
ceny z kosmosu "dla zasady"

@grafikulus: Ceny z kosmosu gdyby okazało się, że do zrobienia jest o wiele więcej niż wcześniej sądzono. Większość znanych mi projektów generowało wyższe koszty i straty właśnie z braku analizy i wymagań na etapie szacowania.

Może owi Tajlandczycy podeszli tak, że albo poklikają i szybko uda się zarobić parę stów albo oleją zlecenie lub zrobią tylko częściowo.

Zauważ, że nawet nie ma info czy wtyczki były
@grafikulus: sadze ze Tajlandczycy zaryzykowali i sie udalo. Calkiem mozliwe ze aktualizacja systemu i wtyczek wystarczyla do przyspieszenia sytuacji + do tego moze jakis dobry cache i nagle smiga. Jesli do tego zrobili to bezposrednio na produkcji, bez testow itd to byla to bardzo duza ruletka. Co prawda Tajlandczycy zrobili klientowi dobrze ale mogl przy tym zlapac jakiegos syfa