Aktywne Wpisy

krucjan +42
Zrobiłem swoją pierwszą w życiu sałatkę jarzynowa, najlepsza jaką jadłem 💥💥
#gotujzwykopem #jedzenie #jedzzkrucjanem
#gotujzwykopem #jedzenie #jedzzkrucjanem
źródło: temp_file7502696022448195004
Pobierz
ogurkiszony75 +274
Ważne oświadczenie na Bemowie #warszawa
źródło: temp_file8315630518669962341
Pobierz

"dtoverlay=w1-GPIO,gpiopin=4"
Teraz jak podpiąłem w GPIO22 kolejny termometr to wpisać
"dtoverlay=w1-GPIO,gpiopin=22" czy jakies "w2" musze dać do tego? Nie wiem co to "w" oznacza.
Kolejny termometr do #domoticz chce podpiąć
#elektronika #raspberrypi
1wire, który charakteryzuje się tym, że używa jednego przewodu. Jednego dla wszystkich urządzeń, które na nim pracują.
Więc te wszystkie termometry 1wire podłączasz do tego samego pina i nie potrzebujesz dopisywać kolejnego GPIO do konfiga.
Nie będzie.
DS18B20 jest 1wire, DHT11 nie jest. Protokoły są podobne, ale jednak inne.
Więc DHT11 na innym pinie i nic nie dopisujesz z tej okazji do configa, ponadto co dopisałeś na potrzeby DSa.
Komentarz usunięty przez autora
DHT11 to nie 1wire, więc nie trzeba nic do konfigu dopisać, żeby działał.
1wire to standard, wspierany przez kernela, więc odczyt temperatury to po prostu odczytanie zawartości /sys/bus/w1/devices/xx-xxxxxxx/w1_slave. Jak na screenie (k---a, połowa października, godzina prawie 23.00 a za oknem 14 stopni, więcej niż w lipcu i sierpniu). Dlatego do konfiga dodaje się ten wpis, żeby kernel wiedział, że ma szukać i odczytywać 1w na danym pinie a wyniki podawać
źródło: comment_dpEdWUjyN6Ko73Fkx4AFLfxqQPezqfik.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Zasilasz go 5V czy 3,3?
Jesteś pewny, że nie trzeba rezystora?
Z tego co widzę, to ten czujnik ma zasadniczo 4 piny i występuje w sprzedaży w dwóch wersjach -- sam czujnik luzem (wtedy mamy 4 piny) albo na jakiejś płytce (niby 3 piny), ale jak rozumiem -- w wersji na płytce po prostu jeden z pinów czujnika jest niespięty z pinami płytki.
I teraz kwestia tego, co jest na tej płytce i jak połączone -- widać tam jakiś rezystor
źródło: comment_0N7hu5KzoigZMacvW5yPhAUlJb8Y1Ka2.jpg
Pobierztego chyba jednak uzywalem glownie https://www.raspberrypi-spy.co.uk/2017/09/dht11-temperature-and-humidity-sensor-raspberry-pi/
bo odczyt temp w terminalu mialem dokladnie taki jak tu