Wpis z mikrobloga

Hej. Pierwszy termometr podpialem do RaspberryPi3 w pin GPIO4 i wpisalem do config.txt
"dtoverlay=w1-GPIO,gpiopin=4"
Teraz jak podpiąłem w GPIO22 kolejny termometr to wpisać
"dtoverlay=w1-GPIO,gpiopin=22" czy jakies "w2" musze dać do tego? Nie wiem co to "w" oznacza.
Kolejny termometr do #domoticz chce podpiąć
#elektronika #raspberrypi
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ceowwa: w1 -- to protokół 1-wire a nie oznaczenie kolejności.
1wire, który charakteryzuje się tym, że używa jednego przewodu. Jednego dla wszystkich urządzeń, które na nim pracują.
Więc te wszystkie termometry 1wire podłączasz do tego samego pina i nie potrzebujesz dopisywać kolejnego GPIO do konfiga.
  • Odpowiedz
Mam DS18B20 oraz DHT11. Czyli jak pierwszy termometr mam juz skonfigurowany to wystarczy podpiąć kolejny DHT11 w ten sam pin GPIO4 i bedzie w porzadku?
  • Odpowiedz
@ceowwa:
Nie będzie.
DS18B20 jest 1wire, DHT11 nie jest. Protokoły są podobne, ale jednak inne.
Więc DHT11 na innym pinie i nic nie dopisujesz z tej okazji do configa, ponadto co dopisałeś na potrzeby DSa.
  • Odpowiedz
@interface:

DHT11 to nie 1wire, więc nie trzeba nic do konfigu dopisać, żeby działał.

1wire to standard, wspierany przez kernela, więc odczyt temperatury to po prostu odczytanie zawartości /sys/bus/w1/devices/xx-xxxxxxx/w1_slave. Jak na screenie (k---a, połowa października, godzina prawie 23.00 a za oknem 14 stopni, więcej niż w lipcu i sierpniu). Dlatego do konfiga dodaje się ten wpis, żeby kernel wiedział, że ma szukać i odczytywać 1w na danym pinie a wyniki podawać
Polinik - @interface: 

DHT11 to nie 1wire, więc nie trzeba nic do konfigu dopisać,...

źródło: comment_dpEdWUjyN6Ko73Fkx4AFLfxqQPezqfik.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@interface:
Z tego co widzę, to ten czujnik ma zasadniczo 4 piny i występuje w sprzedaży w dwóch wersjach -- sam czujnik luzem (wtedy mamy 4 piny) albo na jakiejś płytce (niby 3 piny), ale jak rozumiem -- w wersji na płytce po prostu jeden z pinów czujnika jest niespięty z pinami płytki.
I teraz kwestia tego, co jest na tej płytce i jak połączone -- widać tam jakiś rezystor
  • Odpowiedz
@interface: mi pokazuje w terminalu wyniki, ale w domoticz już nie. Tez jestem zielony w elektronice i programowaniu i pierwszy raz używam środowiska linuks xd do dht nie używam rezystorów. Może złe podpiąłeś cos, czy komendy złe. Wkurzyłem się, sformatowałem pamięć i dałem home assistant(HASS.io)
  • Odpowiedz