Przecież wtedy kiedy Biblia była spisywana, nikt nie słyszał o kosmologii i nie zdawano sobie sprawy z rzeczywistej natury świata.
@1984: Dlatego śmieszne jest, że tysiące lat później jest dla wielu osób źródłem wiedzy o świecie i traktowana jako święta, bo to dowód na, to że wymyślił ją sobie człowiek. Przecież Biblię dyktował Bóg, a on zdaje sobie sprawę z rzeczywistej natury świata, no nie?
@choksondik: Próbujesz zbyt prosto to interpretować. Z Biblią jest jak z poezją. Nie byłaby mistyczną, świętą księgą, gdyby każdy jej wers był prosty do zrozumienia. Wciąż wiele osób w nią wieży, bo może widzi w niej odpowiedzi na zadawane przez siebie pytania. Nie znajdują tam wzoru, ale widzą jej tajemnicę. Tak działa ludzki mózg. Nie oczekuj od każdego podejścia opierającego się na metodologii naukowej.
w dalszym ciągu to się kupy i d--y nie trzyma, bo Ziemia to nie wszechświat
@kissandfly: Oczywiście, że biblijna Ziemia to Wszechświat. Wtedy to było najbardziej szerokie słowo na objęcie wszystkiego, co istnieje. Potem takim słowem było słowo Świat. Potem Wszechświat. Teraz mamy Wieloświat na objęcie całości stworzenia.
ale jest tak napisane, że równo 6k, czy skąd ta informacja, bo ja jakoś sobie nie przypominam żeby gdziekolwiek w Biblii były konkretne wyliczenia czy informacje na ten temat?
żeby było ciekawiej, Biblijny Noe żył 900lat ( ͡°͜ʖ͡°) @kissandfly:
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak po tylu miesiącach totalnej suszy nie byliśmy gotowi na kilka dni deszczu? Przecież wszystkie rzeki w Polsce miały najmniejszy poziom od lat. Straszyli, ryby zdychały a teraz nagle powodzie? #powodz #susza #wisla #odra
@Gregua: Tak jak podałem wyżej dlaczego i że ludzie w to wierzą. Ta sama kategoria co płaskoziemcy oraz kreacjoniści.
@1984: Dlatego śmieszne jest, że tysiące lat później jest dla wielu osób źródłem wiedzy o świecie i traktowana jako święta, bo to dowód na, to że wymyślił ją sobie człowiek. Przecież Biblię dyktował Bóg, a on zdaje sobie sprawę z rzeczywistej natury świata, no nie?
Komentarz usunięty przez autora
@the_white_crystal: daj jakieś źródło, może się przydać
ciekawe czy tak samo cisną jak matka woła na wigilię dzielić się opłatkiem z dziadkami (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@the_white_crystal: Nigdzie nie ma w Biblii o tym słowa. To jakieś protestanckie brednie. Chciałeś zagiąć swoją wiedzą, w zagiąłeś siebie jej brakiem.
@kissandfly: Oczywiście, że biblijna Ziemia to Wszechświat. Wtedy to było najbardziej szerokie słowo na objęcie wszystkiego, co istnieje. Potem takim słowem było słowo Świat. Potem Wszechświat. Teraz mamy Wieloświat na objęcie całości stworzenia.
żeby było ciekawiej, Biblijny Noe żył 900lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@kissandfly: