Chciałbym zachęcić Was do zapoznania się z książką"Krótka historia prawie wszystkiego". Chyba żadna książka ani lekcja w szkole nie pomogła mi tak zrozumieć otaczającego świata, wyjaśnić codziennych zjawisk i tak zwyczajnie... otworzyć umysłu na naukę i odkrycia. Pewnie dla wielu to żadna nowość (wszakże "kilka milionów sprzedanych egzemplarzy" na okładce robi swoje) ale uważam, że co jakiś czas warto o niej wspomnieć - a nuż ktoś nowy się zainteresuje. Kapitalne ciekawostki, opisane w zwięzły i czytelny sposób. Super historie o odkrywaniu praw rządzących światem, chyba wszystkich znaczących naukowcach (i ich teoriach - często trafionych i dzisiaj oczywistych a niegdyś wyśmiewanych przez całe lata przez grona naukowców i czasopisma "nature", a często bzdurnych których byli wielkimi orędownikami - patrz. Newton i jego teoria o wieku Ziemi). Jeśli ciekawi Cię o co chodzi z eksperymentem Schrodingera, ile w sobie masz atomów Hitlera, jak bardzo rozpowszechniony na świecie jest pierwiastek Frans, jak może wyglądać uderzenie asteroidy, jak daleko od nas jest Pluton (i czy jest planetą #pdk #rickandmorty) - to książka dla Ciebie. Jak znacie jakieś podobne popularnonaukowe pozycje "otwierające oczy" to jestem wdzięczny za tytuły. Ze swojej strony mogę polecić jeszcze "Freakonomie", "Więźniów Geografii" i "Eksperyment Utopia" + z lżejszych ciekawostkowych "Poza mapą" #ksiazki w sumie powinno też zainteresować #gruparatowaniapoziomu #popularnonaukowe
@Novigrad: rozdział o astronomii i wieku ziemi połknęłam natychmiast. Nie mogę przebrnąć przez archeologię. Kilka razy robiłam podejście i potwornie mnie ten fragment nudzi a wiem że nie da się przeskoczyć dalej.
@damedecarreu: Warto, bo potem zaczynają się już konkrety o Ziemi (wulkanizmie, katastrofach) i o powstaniu życia ( ͡°͜ʖ͡°). Faktycznie czasem są strony zagmatwane na których są dziesiątki nazwisk i zależności między badaczami ale większość fragmentów to rekompensuje. Ja się ciągle nie mogę pozbierać po Fransie (Fr) którego na świecie jest około... 20 atomów (╭☞σ͜ʖσ)╭☞
@Novigrad Song Hongbing - "Wojna o pieniądz", 3 tomy, Bill Bryson - "W domu", Roberto Saviano - "Gomorra" i " Zero, zero, zero", Atul Gawande - "Śmiertelni", Mary Roach - "Sztywniak", Jurgen Thorwald - "Stulecie detektywów". Obczaj też inne książki tych autorów (ʘ‿ʘ)
Pewnie dla wielu to żadna nowość (wszakże "kilka milionów sprzedanych egzemplarzy" na okładce robi swoje) ale uważam, że co jakiś czas warto o niej wspomnieć - a nuż ktoś nowy się zainteresuje.
Kapitalne ciekawostki, opisane w zwięzły i czytelny sposób. Super historie o odkrywaniu praw rządzących światem, chyba wszystkich znaczących naukowcach (i ich teoriach - często trafionych i dzisiaj oczywistych a niegdyś wyśmiewanych przez całe lata przez grona naukowców i czasopisma "nature", a często bzdurnych których byli wielkimi orędownikami - patrz. Newton i jego teoria o wieku Ziemi).
Jeśli ciekawi Cię o co chodzi z eksperymentem Schrodingera, ile w sobie masz atomów Hitlera, jak bardzo rozpowszechniony na świecie jest pierwiastek Frans, jak może wyglądać uderzenie asteroidy, jak daleko od nas jest Pluton (i czy jest planetą #pdk #rickandmorty) - to książka dla Ciebie.
Jak znacie jakieś podobne popularnonaukowe pozycje "otwierające oczy" to jestem wdzięczny za tytuły. Ze swojej strony mogę polecić jeszcze "Freakonomie", "Więźniów Geografii" i "Eksperyment Utopia" + z lżejszych ciekawostkowych "Poza mapą"
#ksiazki w sumie powinno też zainteresować #gruparatowaniapoziomu #popularnonaukowe
źródło: comment_ZnwQVjwn8Iq4V7Yx6GMfw5sw8ZEu6QOV.jpg
PobierzZ podobnych moge tez polecic: Richard Holmes - Wiek Cudów
źródło: comment_ksJDzNjvEza7liH504oB8ElHNnyrA4CW.jpg
PobierzMogę też polecić inną książkę tego pana: https://www.wykop.pl/wpis/20869095/3-912-1-3-911-tytul-at-home-a-short-history-of-pri/
Frans występuje w ilości 20-30g ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Podaj jakieś przykłady :)
źródło: comment_tc30mHKrSY5pABmFQvogezzOkfDKzae5.jpg
Pobierz