Aktywne Wpisy

Ejmen +365
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

ComeByN +262
Cześć, zaginął mój kolega Paweł, proszę o zaplusowanie dla zasięgu.
Zaginął PAWEŁ FRĄC 🚨31 LAT🚨
Paweł mieszka w Świdniku, ostatni raz miał kontakt z rodzina 19.10.2025r. Mężczyzna miał wrócić z Radomia do domu w Świdniku około godziny 20:00.
Od tamtego czasu telefon jest nieaktywny a on sam nie powrócił do miejsca zamieszkania.
Zaginął PAWEŁ FRĄC 🚨31 LAT🚨
Paweł mieszka w Świdniku, ostatni raz miał kontakt z rodzina 19.10.2025r. Mężczyzna miał wrócić z Radomia do domu w Świdniku około godziny 20:00.
Od tamtego czasu telefon jest nieaktywny a on sam nie powrócił do miejsca zamieszkania.
źródło: 565676245_803953275571798_1132017523464764666_n
Pobierz

Mam pytanie związane z smart contracts i authentication/authorization do apki.
Aktualnie mam prywatny blockchain dzięki BlockApps (ale zastanawiam się jeszcze nad IBM Blockchain as a Service). W tej aplikacji będę tworzył użytkownikom konta, by mogli przeglądać swoje dane. I teraz mam zagwozdkę jak rozwiązać problem logowania/rejestracji/uprawnień.
Odbiorcami tej aplikacji nie będą użytkownicy, którzy mają portfel Ethereum i swój klucz prywatny/publiczny. Gdyby byli to problem by się rozwiązał za pomocą logowania po adresie portfela i prostego challange po web3.js. Jak wspomniałem wcześniej ja używam prywatnego blockchaina i mogę tworzyć sobie użytkowników co też aktualnie robię, ale w kontrakcie mam ich email/hasło i waliduję ich dane. Z punktu widzenia bezpieczeństwa i ideologii blockchain jest to karygodne.
Czy w takim razie sensowne jest wysłanie użytkownikowi po rejestracji na adres email, który podał adresu portfela użytkownika czy macie jakiś inny pomysł na rozwiązanie tego?
#ethereum #solidity #blockchain #programowanie #dapp
Pytanie chyba powinieneś kierować do swojego dostawcy blockchaina. Oczywiście, tylko wcześniej musisz się dobrze zastanowić czego chcesz. Bo nie widzę większego (technicznego) problemu w zaimplementowaniu "master key", którego zmiany będą akceptowane przez sieć.