Wpis z mikrobloga

#angular

Jest jakieś centralna baza modułów do Angular 4?
W ogóle opłaca się w tym rozpoczynać projekt?

Znam reacta, ale nie mogę go użyć a że mam elastyczny deadline to mogę wypróbować coś innego.

Zacząłem nad wyborem pomiędzy Angular i vue I po napisaniu jakichś małych pierdół chyba bardziej odpowiada Angular. Może coś Jeszce innego jest warte dotknięcia?

#angularjs #vuejs #webdev
m.....t - #angular

Jest jakieś centralna baza modułów do Angular 4?
 W ogóle opłaca ...

źródło: comment_I3lzaicNu4YfcRumdqEeUKIYB6NbyAnK.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
@matiit: Angular nie jest konkurencja dla Vue ani dla Reacta. Angular to kompletny framework. Vue i React to "tylko" biblioteki dla widoków (można powiedzieć, że są V w MVC, ale to uproszczenie, bo ani React ani Vue nie implementują klasycznego MVC).

Ale skoro znasz Reacta to w Vue poczujesz sie jak w domu. Te biblioteki są bardzo podobne do siebie. Żeby zacząć coś pisaćw Vue wystarczy przestudiować dokumentację, która
  • Odpowiedz
  • 0
@tylkostrimi masz rację że vue to odpowiednik reacta, trochę użyłem skrótu myśliwego, pisałem z vuex. A na początku bardziej się skłaniam w stronę Angulara bo duża firma za tym stoi, no i mi ts pilnuje typów
  • Odpowiedz
masz rację że vue to odpowiednik reacta, trochę użyłem skrótu myśliwego, pisałem z vuex.

@matiit:

Vuex to odpowiednik reactowego Reduksa. Myślę, że Vue można nazwać frameworkiem, gdy weźmiemy
- vue-router - jako router
- vuex - jako state manager
- axios (czy vue-resource, czy ...cokolwiek) - jako warstwę http

Z resztą podobnie z Reactem. I to ma dobre i złe strony: dobra jest taka, że framework nie wymusza architektury i jest
  • Odpowiedz
  • 0
@tylkostrimi co do mobile to używałem nawet nativea, dośc mieszane odczucia.

Doczytam o vue z ts.

To co zrobili z przejściem z 1 na 2 w Angular... No niestety. Masz rację że argument że duża firma może się słabo t trzymać.

Tak, rozumiem różnice pomiędzy react, vue, redux, mobx, vuex.

Nadal jednak trudny wybór. Ale dziękuję za linki. Przydadzą siem
  • Odpowiedz
@matiit:

Nadal jednak trudny wybór. Ale dziękuję za linki. Przydadzą siem

Na szczęście to nie wybór na całe życie :)
Znając jeden framework (a przede wszystkim język) kolejnych można się nauczyć dosyć szybko - to tylko narzędzia.

Ale dziękuję za linki. Przydadzą siem

To polecam jeszcze AMA z twórcami Vue.

Tak na marginesie: pisze o Vue, bo go znam, ale wcale nie próbuję nikogo przekonać, że to najlepszy framework na
  • Odpowiedz
@zackson:
Raczej tak tego bym nie nazwał, bo Vue jest tylko jednym z narzędzi jakiego używam. Miałem okazję użyć Vue w kilku projektach, ale nie były to duże rzeczy: pojedyncze komponenty dla stron, które nie były typowymi SPA (głównie pobieranie danych z REST API, filtrowanie, wyszukiwarki). W całości w Vue napisałem jedną większą rzecz.

Niestety nadal sporo zawodowego życia zajmuje mi WordPress (od kompletnych wdrożeń, przez pisanie wtyczek, po naprawę fuckupów
  • Odpowiedz