Wpis z mikrobloga

Witam szanownych Mirków rowerzystów.
Chcę zacząć swoją przygodę w tym temacie, także przychodzę z pytaniem do bardziej doświadczonych w tej dziedzinie.
Szykuję się do zakupu mojego pierwszego poważnego roweru. Wiem że ma to być MTB. Nie mam zamiaru przeznaczać na niego fortuny, ale chcę żeby był dobrą "bazą" pod ewentualną rozbudowę.

No i mam możliwość kupienia tego cacka za niecałe 2k:
ShockBlaze R3 29

Miał może ktoś do czynienia z tym sprzętem i może podzielić się doświadczeniami?

Albo może ktoś zna lepszą opcję w przedziale cenowym do 2k z podobnym wyposażeniem?

Miłego dnia :)

#rower #rowery
  • 44
@JacekProgramista: Raczej 21. Jak się jest na granicy dwóch rozmiarów, to lepiej wziąć mniejszy, bo ustawiasz siodełko do nogi i w razie czego wrzucasz dłuższy mostek. Niemniej najlepiej jest się oczywiście przymierzyć i kawałek przejechać.
@JacekProgramista: hej, na moje wez nawet b1 - kapke tanszy, bez hydraulicznych hamulcow. Dokup kask, rekawiczki i ciuchy i smigaj :). Pozbieraj cebule na wymiane napedu po okolo roku - korbe na h2, kaseta i lancuch ( ͡º ͜ʖ͡º)
@JacekProgramista: osprzetem sie nie roznia za bardzo wlasnie wiec cebula i tak mocno. B3 ma naped 3x9 i hamulce hydrauliczne co na moje jest zbedne na poczatek. Do B1 Korba deore na lepszym supporcie, lancuch i kaseta to koszt okolo tych 400-450 wlasnie. A i tak trzeba bedzie kasete i lancuch za jakis czas w obu wymienic, nie wspominajac o supporcie ktory jest na kwadrat i pada mega szybko.
@JacekProgramista: nastukalem prawie 3k na nich i nie bylo zadnego klopotu. Dobrze wyregulowane w moim odczuciu sa lepsze od v-breakow.
Ja zrezygnowalem z hydrauliki aby sobie ulatwil pozniejsze 'grzebanie', no i nie potrzebuje takiej wielkiej sily hamowania. Koniec koncow i tak zalezy to od opony i bieznika jak chwyci
@Rivgen no to teraz mam znowu zagwozdkę w co inwestować :D. Patrząc okiem osoby która zna się na rzeczy - jakie są główne różnice między b1 a b3 i na co i tak nie zwracać uwagi bo potencjalnie będę to wymieniał? Widziałem, że większość osprzętu ma niższe cyferki modelu w przypadku B1, a co mnie najbardziej zastanawia to inny model widelca. No i te hamulce mechaniczne a nie hydrauliczne. Mam możliwość kupienia
@JacekProgramista: w sumie różnią się hamulcami i przerzutkami (w B3 każda jest o jedną grupę wyższą od B1), korby raczej na porównywalnie niskim poziomie, amortyzatory też. Hamulce mechaniczne mają taki plus, że nie trzeba ich odpowietrzać więc praktycznie każdy sobie sam z ich serwisem poradzi.
@Rivgen wróciłem właśnie ze sklepu w którym chciałem rower kupić. Niestety bez niego. Jak się okazało - przy składaniu wyszło, że coś nie tak tylną przerzutką i w sumie to mają dzwonić w ciągu 2h i dać znać co dalej robimy.
@Rivgen właśnie dzwoniłem do innych sklepów rowerowych w gdańsku i od jednego ze sprzedawców dowiedziałem się, że rezygnują ze współpracy z krossem, tak jak dużo innych sklepów i jeżeli nie chce mieć problemów z gwarancją itp to odradza mi zakup krosa.
@Rivgen na wystawie go na pewno nie było, bo byłem tam dzień wcześniej. Dziś rano zadzwoniłem że zdecydowałem się an ten konkretny i żeby mi go złożyli bo był w kartonie, to miałem się pojawić za 3h. Zadzwoniłem 3h później to dowiedziałem się że będzie za 20 minut. Byłem za 30 to panowie poprosili mnie żebym poczekał 15 minut, ale po jakiś 5 gość wyszedł z tego pomieszczenia w którym go składał