Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tym wyższym w ofertach o pracę. Wiem po sobie, że nie jest mi kompletnie potrzebne do wykonywania zawodu przy czym jestem jednym z najlepszych osób w zespole - radzę sobie dużo lepiej niż pozostali "magistrowie" a praca polega w głównej mierze na analizie, rozwiązywaniu problemów oraz dobrej komunikacji.

Ktoś z branży HR powie mi czy jeśli w ofercie pracy w oczekiwaniach jest: "WYŻSZE(lub ostatnie lata studiów)" to osoba z doświadczeniem ale bez wyższego jest od razu skreślana przez rekrutera ??

#rekrutacja #praca #hr
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@topsykretts: HR to w większości ludzie po jakimś zarządzaniu którzy nie znają się na niczym, więc skąd oni mają wiedzieć kto się nadaje do roboty a kto nie. Dlatego dla nich wyznacznikiem są studia, bo ktoś po studiach niby coś umie a człowiek bez studiów ich zdaniem nie potrafi nic, dlatego pierwszy odsiew HR-owy to zazwyczaj filtrowanie CV.

Oczywiście to jest zasada odnosząca się do tych popularnych tanich HRów, ale
  • Odpowiedz
@Ewentualnie: @DannyMurillo: @Bambro: @mus_tang:

Panowie, dzięki za Feedback. No cóż, w-------m się ( ͡° ͜ʖ ͡°) - świadomość, że mając zajebiste CV z naprawdę konkretnym doświadczeniem ale bez wyższego, jestem stawiany przez ludzika z hr niżej niż jakiś paparuch co ma papierek po studiach a w umiejętnościach nie dorasta mi do pięt jest uwłaczająca.

Warto profil na linkedin założyć i
  • Odpowiedz
@topsykretts: to znaczy, zalezy od stanowiska i potrzeby rynku jak jestes programista to czesc firm nie chce bez wyksztalcenia, a czesc bierze i nie ma problemu, wiem ze moze byc problem jezeli bedziesz chcial isc wyzej.
  • Odpowiedz
Czytam i nie dowierzam... rozumiem, że każdy w rekrutacji pracował, stąd taka doskonała wiedza?

@topsykretts: jeżeli masz super doświadczenie, wpasowujesz się idealnie w oczekiwania nowego pracodawcy, ale nie masz wyższego wykształcenia, to nie powinno być najmniejszego problemu. Jedyne co to musisz się przygotować na pytanie, dlaczego tego wyższego nie ma. Z własnego doświadczenia rekrutera mogę powiedzieć, że ani razu nikogo przez studia, lub brak, nie dyskryminowałam, jeżeli w CV pokazali,
  • Odpowiedz
@Fynnie: Pracodawcy zakładają, że jeśli komuś nie chciało bądź nie był w stanie zarobić studiów, to tym bardziej nie będzie chciało mu się pracować. Ponadto jeśli masz kogoś ze studiami i z doświadczeniem, albo bez studiów ale z doświadczeniem to oczywiste że wybierzesz tego pierwszego.
  • Odpowiedz