Wpis z mikrobloga

Śmieszna historia wczoraj po pracy. Dyskutowałem przy piwku ze znajomym Szwedem o m.in. o równości płci. Przekonywał mnie, że należy walczyć o społeczeństwo wolne od ról, gdzie dzieci same decydują o swojej płci, kobiety stanowią równo 50% zawodów. itd. Ogólnie dość porządny przykład szwedzkiej myśli ideologicznej, choć po którymś piwie przyznał się, że sam w to osobiście nie wierzy, ale wszyscy tak mówią więc to musi być ważne i słuszne. No i dziewczyna też chce dziecko wychować nowocześnie więc woli się dostosować. Ale nie o tym...

Gdy skończyliśmy ostatnie piwo i zbieraliśmy się do domu usłyszeliśmy... że ktoś miota się w zablokowanej windzie. Okazało się, że tą osobą była pijana w 3 dupy koleżanka z pracy. W ramach podziękowania za wypuszczenie z windy zaczęła kolegę Szweda... okładać pięściami. Mi też się trochę oberwało gdy ją odciągałem. Później zaczęła atakować drzwi do damskiej garderoby. Wpuściłem ją tam i na "do widzenia" usłyszałem kilka wyzwisk od niej (pierwszy raz na oczy ją widziałem).

Teraz zaczyna się zabawna część historii - ja stwierdziłem, że dobrze jej zrobi jak sobie posiedzi przez noc w szatni i się zastanowi nad swoim życiem. Ale Szwed stwierdził, że musi jej koniecznie pomóc. Wbił za nią do tej szatni i przekonywał, żeby zadzwoniła po taksówkę albo po swojego chłopaka. Ona go wyzywała i szarpała. Komedia. W końcu łaskawie zadzwoniła po swojego faceta który ją odebrał, choć w międzyczasie próbowała jeszcze wybiec na ruchliwe skrzyżowanie. Aaa, i oblała kolegę wodą, którą jej przyniósł.

I teraz pytanie - czy ów Szwed tak samo potraktowałby faceta, który na dzień dobry wystartowałby do niego z pięściami? Czy walki o równość nie powinniśmy zacząć od patrzenia na innych jak na dorosłych, samodzielnych i odpowiedzialnych za siebie ludzi a nie widzieć każdą niewiastę jako księżniczkę w opresji do uratowania? Ja generalnie jestem uczynny i zdarza mi się pomagać zupełnie obcym ludziom, ale uważam, że są pewne granice i pomagając komuś agresywnemu na siłę tylko nakręcamy patologię, bo jak wytrzeźwieje to przecież wszystko będzie ok - więc schemat można powielać.

#ciekawostki #szwecja #parytety #patologia #zagranico #przemyslenia #pracbaza #korposwiat #korposzczurek
  • 1