Mirki, wchodzę w Linuxa i tu pytanie: jakie środowisko graficzne? KDE, Gnome czy ew xfce? No ew. i jakie IDE do programowania w C++, Kdevelop/Code lite?
@Danieru: Jak masz jak ogarnąć, to imo CLion od panów z jetbrains to najlepszy wybór pod pingwina. Qt-Creator jeśli chodzi o darmowe jest też spoko :) A co do środowisk graficznych, to bardzo dobrze mi się pracuje na gnome3.
@Paczek_w_masle @jk64 @Ponc3k Jakoś tak wyszło, że(póki co) wybór padł na Manjaro(GNOME) + qtCreator. Potem najwyżej spróbuję czegoś innego. No chyba, że jest jakieś poważne "ale" co do tego wyboru to proszę o info.
@Danieru do pracy w większości wymagają cmake a nie qmake, także poprzez qtcreatora będziesz miał nie te doświadczenie, dlatego przesiądź się od razu albo na płatnego CLion albo KDevelop, innej ścieżki w tym nie widzę.
@Danieru ze względu na dużą popularność Ubuntu, a później Minta (opartego na Ubuntu, ale odchudzone) dużo aplikacji jest udostępnianych jako paczki *.deb. Ja na początku brałbym Minta, bo ma najwięcej gotowych rozwiązań.
wchodzę w Linuxa i tu pytanie: jakie środowisko graficzne? KDE, Gnome czy ew xfce? No ew. i jakie IDE do programowania w C++, Kdevelop/Code lite?
#linux #pytanie #programowanie #cpp
A co do środowisk graficznych, to bardzo dobrze mi się pracuje na gnome3.
Jeśli o C++ chodzi, to qt creator był spoko, i wyglądał lepiej niż NetBeans
@jk64
@Ponc3k
Jakoś tak wyszło, że(póki co) wybór padł na Manjaro(GNOME) + qtCreator. Potem najwyżej spróbuję czegoś innego. No chyba, że jest jakieś poważne "ale" co do tego wyboru to proszę o info.
Dzięki wszystkim za odp.