Wpis z mikrobloga

@Danieru: trudno korzystać z Linuksa bez wpisywania komend w terminalu. Mimo, że w sumie teraz podstawowe rzeczy są w GUI to i tak czasem trzeba. Środowisko polecam Gnome, MATE albo Cinnamon. Najlepiej przetestować wszystkie i wybrać to, co ci najbardziej będzie pasowało, ale jeśli nie chce ci się w to bawić to wybierz to, co cię najbardziej zachęca po screenach ( ͡° ͜ʖ ͡°) a do windowsa
@vvertoi
No właśnie z visusu chyba GNOME wygląda mi na najładniejszy. Środowisko nie musi przypominać widnowsa, ważne żeby było funkcjonalne. Wymagania też nie grają roli. Co do komend to wiem, że będę musiał się ich nauczyć, ale jednak ich ilość można zminimalizować.

Dzięki!
@Danieru: Pamiętaj że w Linuxie z programowaniem jest zupełnie inaczej, wszystko zależy od tego, pod jaką platformę chcesz kompilować.
Jeśli chcesz dziergać dodatkowo kod pod windę, to polecam za pomocą Wine odpalić DEV C++, gdyż jak zadziała na wine, to kod będzie więcej warty, najlepiej abyś unikał dodatków od minecrosoftu.
Co do środowiska, to polecam LXDE ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dodam, że póki co dobrze mi z Windowsem i nie chce się bardzo bawić w pisanie komend

@Danieru:
1. skoro dobrze ci na Windows to po co Linux?
2. wiedz, że terminal jest sprawniejszy niż klikanie myszką po okienkach (tylko trzeba odkryć co robi tab ( ͡° ͜ʖ ͡°) )

jakie IDE do programowania w C++,

Nie jest zły (moim zdaniem) NetBeans + Qt
@majsterV2
@defoxe
Chcę spróbować czegoś nowego, a dodatkowo pomoże mi to w ew zmianie pracy. Sporo firm pracuje na Linuxie.

To co będę kodził w linuksie będzie na Linuxa, w programowaniu na windowsa wolę pracować w VS ( ͡° ͜ʖ ͡°)