Aktywne Wpisy

EndThis +204

switcher20 +92
Jak możesz nie chcieć mieć dzieci? Przecież każdy organizm żywy chce i się nawet nie zastanawia. Zobaczysz jeszcze ci się odmieni, jesteś młoda, masz dopiero 20 lat. Poczekaj do trzydziestki to ci się na pewno odmieni. Natury nie oszukasz, zegar biologiczny zacznie tykać. A jak ci się dalej nie odmieni to poczekaj do czterdziestki. No mówię ci odmieni ci się. Pożałujesz tej decyzji i zostaniesz sama. A jak dalej ci się nie

wchodzę w Linuxa i tu pytanie: jakie środowisko graficzne? KDE, Gnome czy ew xfce? No ew. i jakie IDE do programowania w C++, Kdevelop/Code lite?
#linux #pytanie #programowanie #cpp
No właśnie z visusu chyba GNOME wygląda mi na najładniejszy. Środowisko nie musi przypominać widnowsa, ważne żeby było funkcjonalne. Wymagania też nie grają roli. Co do komend to wiem, że będę musiał się ich nauczyć, ale jednak ich ilość można zminimalizować.
Dzięki!
Jeśli chcesz dziergać dodatkowo kod pod windę, to polecam za pomocą Wine odpalić DEV C++, gdyż jak zadziała na wine, to kod będzie więcej warty, najlepiej abyś unikał dodatków od minecrosoftu.
Co do środowiska, to polecam LXDE ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Danieru:
1. skoro dobrze ci na Windows to po co Linux?
2. wiedz, że terminal jest sprawniejszy niż klikanie myszką po okienkach (tylko trzeba odkryć co robi tab ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
Nie jest zły (moim zdaniem) NetBeans + Qt
@vvertoi: Gnome jest super wygodny. Ja nie rozumiem jak tyle lat mogłem interface Windowsa używać.
@vvertoi: Nie wiem ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Mnie idea działania i wygląd przypadł w 100% ale zaznaczam "Gnome Classic".
@defoxe
Chcę spróbować czegoś nowego, a dodatkowo pomoże mi to w ew zmianie pracy. Sporo firm pracuje na Linuxie.
To co będę kodził w linuksie będzie na Linuxa, w programowaniu na windowsa wolę pracować w VS ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
Ale Cpp jest moim "natywnym" językiem plus mam perspektywę roboty związana z tym językiem. Inny póki co nie wchodzi w grę :D
@alex-fortune: Na wstępie z gcc (i np. z conio.h) zdziwiłem się z getch(), potem było jeszcze dziwniej ( ͡- ͜ʖ ͡°)
@zjadacz_wyjadacz
Właśnie od środowiska bym wymagał czegoś a la intellisense. Wtedy raczej będę miał pewność, że używam tylko dostępnych rzeczy... czy nie? :D