Wpis z mikrobloga

@hassassin: Wtedy kiedy będzie najwygodniej. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Z zasady po sklejeniu głównej bryły a przed doklejeniem detali typu narzędzia na czołgu, zamknięciem kokpitu. Ten powinieneś w przygotować oddzielnie w ogóle przed sklejeniem dwóch połówek kadłuba.
  • Odpowiedz
@hassassin: w trakcie. To co będzie schowane albo trudno dostępne np. kokpit pilota malujesz przed wklejeniem. Następnie chronisz pomalowane elementy za pomocą np. taśmy maskującej, maskolu, pasty maskującej. Niektóre elementy maluje się etapami. Na przykład elementy podwozia najłatwiej jest pomalować przed wklejeniem. Duże powierzchnie jak kadłub czy skrzydła, które dodatkowo wymagają jednolitego malowania (plamy kamuflażu mają płynnie przechodzić pomiędzy elementami) malujesz na końcu.

Osobna sprawa to gruntowanie. Tu zależy od
  • Odpowiedz
  • 1
@soqwd: @lewymaro: @koziolek666: hej, dzisiaj miałem pierwszą wolną chwilę po pracy więc zabrałem się do sklejania. Moje pierwsze wrażenia:
- cholernie trudno było zamontować kokpit do kadłuba
- do malowania kokpitu użyłem farby pactra akrylowo emaliowej o oznaczeniu A95 RLM 78 jak polecił handlarz ( ͡° ͜ʖ ͡°) niestety farba bardzo słabo kryła, wygląda to jakby ktoś się zasmarkał i zostawił (
hassassin - @soqwd: @lewymaro: @koziolek666: hej, dzisiaj miałem pierwszą wolną chwil...

źródło: comment_Kp5ppjvRtTZwF8RsdzSAufGyJOan85mC.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@hassassin: Pactra brrrr, złe wspomnienia mam ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Szpary kadłuba spróbuj zalać małą ilością kleju CA - trochę zalewasz szparę, czekasz aż wyschnie i szlifujesz
Powiem szczerze - nie wygląda źle
  • Odpowiedz
  • 0
@lewymaro: @lewymaro: dzięki za słowa otuchy, szczerze mówiąc trochę z początku się zniechęciłem ponieważ wychodziłem z założenia, ze nie trzeba każdego elementu szlifować papierem, idealnie docinać itp. W sklepie poprosiłem o model dla laika, tak bym mógł się choć trochę wprawić a tutaj brakuje niektórych elementów jak np filtra piasku ( ͡° ʖ̯ ͡°) polecisz mi proszę jakiś sklep w którym się zaopatrujesz w
  • Odpowiedz