Wpis z mikrobloga

@hassassin: Ja tam nawet wolę nożykiem niż szczypcami bo zostawia ładniejsze i bardziej precyzyjne cięcie. Imho często nie warto się bawić od razu z każdą częścią a dopiero z kilkoma razem np jak dwie połówki kadłuba, skrzydeł. Bo i co z tego że zrobisz piękne kształty części skoro koniec końców nie będą do siebie pasować więc i tak musisz je jeszcze raz obrobić.
  • Odpowiedz
@hassassin mojehobby.pl niezawodne jest, czasem martola.com.pl
Do wycinania z ramek wygodne są cążki ale skalpel też się nadaje
I polecam gorąco matę do cięcia jeśli nie masz
(Ja akurat mam tamiyi a4, ale jakbym miał kupować dzisiaj to dorzuciłbym te parę złotych na A3) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Gdyby naszła cię potem ochota na następny model to gorąco polecam Airfixy - ale tylko new tool, w sensie
  • Odpowiedz
@hassassin: no niestety, to nasze hobby tanie nie jest ( ͡° ʖ̯ ͡°)

a jeszcze co do modeli, gdybyś chciał zaznać pancerki w 1/72 to polecam First to Fight, pancerka polska i niemiecka z września '39, po 19,99, nawet w empikach są ( ͡º ͜ʖ͡º)
A jakie śłodkie malutkie tekaesiki wychodzą ʕʔ
  • Odpowiedz
  • 0
@lewymaro: dzięki :-) a jak to wygląda w tych droższych modelach? Cena odnosi się do ilości elementów i skali wykonania czy tez koreluje choc trochę z jakością wykonania?
  • Odpowiedz
@hassassin generalnie tak, zasada jest że im droższy tym lepszy, chociaż sporo też zależy od konkretnego modelu, najlepiej przed kupnem poczytać jakieś recenzje
np Dragon, drogi jak ch** ale części potrafi być nawet 500 albo więcej, pojedyncze zawiasy tam potrafią być oddzielnie ȍ ̪ ő
Tamiya też trochę się ceni ale nowsze modele 1/35 są świetne (Matilda ()), Revell, generalnie
  • Odpowiedz
@hassassin no ja tyż tak się zbieram żeby go kupić, i jakoś nie mogę xD
Mam tyle modeli na liście życzeń że masakra ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Matildę, Crusadera, B-17, Liberatora, Rosomaka (,)
  • Odpowiedz
@hassassin: farba gruntująca ma inny skład niż farba kryjąca. Zawiera coś w rodzaju kleju, który przykleja ją do powierzchni modelu. Ma to na celu zmianę struktury powierzchni, która będzie malowana. Po prostu farba na farbę lepiej kryje niż farba na plastik.

Podkłady, polecany wyżej w sprayu (albo gunze/mr. hobby), ale ten podkład należy nakładać przed sklejeniem. Po prostu jest to spray i ma zerową precyzję krycia. Możesz użyć np. Vallejo
  • Odpowiedz
  • 0
@koziolek666: dzięki za Twój czas, który poświęciłeś by mnie zaznajomić z tematem (ʘʘ) muszę zatem zainwestować w ten grunt tylko nie wiem czy działać już przy tym modelu czy przy następnym? Jak już to od razu działać prawda?
  • Odpowiedz