Wpis z mikrobloga

Dlaczego większość ludzi boi się śmierci?
Przecież śmierć jest tak naturalna jak oddychanie czy nawet sranie.
Tylu ludzi już umarło na świecie, a nam dalej wydaję się, że to coś strasznego, to po prostu inny stan w którym nas nie ma, straszne może są sposoby w jakie ludzie giną lub co przeżywają zaraz przed śmiercią.

W momencie śmierci Nie żyjemy my i świat, bo dla Nas świat to my. Można uznać to za durne stwierdzenie ale człowiek to bardzo samolubna i strasznie egoistyczna istota, martwimy się przyziemnymi nic nie znaczącymi sprawami, które w obliczu śmierci wydają się tak śmieszne, że aż żałosne, a w obliczu czasu który przemija wręcz nie istnieją.

Ja osobiście boję się śmierci bliskich osób, i ewentualnie, że będe długo umierał na jakieś gówno. A tak to wychodzę założenia, że zanim się urodziłem to też nie żyłem i było spoko.

Życie to po prostu przerwa w śmierci.

Zapraszam do dyskusji ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#przemyslenia #smierc
  • 29
Wielu ludzi ciągnie do śmierci, bo tez nie każdy chciał się rodzić. Jestesmy tutaj w sumie z musu, nikt nas o zdanie nie pytał. Mi osobiście tez nie podoba się jak ten świat jest "poukładany". Ludzie sami na ziemi zgotowali sobie horror. A my mamy to szczęście że żyjemy w bardziej cywilizowanej częsci świata.
@selawi: @jadebowiemzewarto: @RRybak: @wasiuu: @plen:
@goly8622: Boją się bo nikt nigdy nie wrócił i nie powiedział jak jest, więc boją się nieznanego. Nie ma żadnego dowodu na to że nie ma nic, że nie boli, lub że boli, że dostajesz ileś tam dziewic, albo fruwasz jak aniołek albo czerwony pan wbija ci widły w dupsko. Jest masa teorii, wiar i nigdy się nie dowiemy co jest prawdą zanim nie umrzemy.
Małe dzieci boją się tego co
@goly8622: ja bym sie zastanowil co sie dzieje z nasza swiadomoscia po smierci. W mozgu zapisuja sie informacje, pamiec, przezycia etc. Ale co ma do tego nasza swiadomosc, czy jest to nasz mozg. Ha nawet jak mowimy o nas mowimy to w taki sposob jakbysmy tym cialem sterowali. Moj mozg, moja noga. Moje auto.

Jakby coś w tych naszych autach siedziało czego nie potrafimy zrozumieć. Ten pierwotny kierowca. Czy może lepszym
@goly8622: Poruszyles madry temat, dyskusje pracuje wsrod ludzi ,ktorzy sa w ostatniej drodze zycia tu na ziemi, mimo dlugej praktyki ( 28 l.) w dalszym ciagu temat dla mnie z duzym znakem ( ? ) choc mam pewne swoje ... ...spostrzezenia..wiem tylko, ze zamyka sie pewien rozdzial tu i teraz..mogla bym tu pisac jeszcze wiele, napewno byly by slowa krytyki napisze tylko tyle ( czlowiek jest to "materia") nad ktora ja
@goly8622: Naprawde nie moge ze wzgledu na moja prace..podjoles ciekawa dyskusje, jestes zapewne inteligetnym czlowiekem, napisze Ci cos co tez zapewne Cie nie usatysfakcjonuje, ale jak bardzo sie mylimy w tej kwestii i to bardzo...