Aktywne Wpisy
tomasz-jarmoc +125
#ufo #uap #ufonapowaznie #kosmici #teoriespiskowe
Witam wszystkich tu zgromadzonych.
Wiem, że ten post zapewne przejdzie bez echa, ale do rzeczy.
W Archiwach Narodowych w USA pojawiły się dziś tony notatek/dokumentów i zdjęć przedstawiające te mniej lub bardziej ciekawe przypadki. Zostały ujawnione również kompletnie nowe zdjęcia i przypadki, o których nigdy przedtem nie słyszałem.
Zamieszczam
Witam wszystkich tu zgromadzonych.
Wiem, że ten post zapewne przejdzie bez echa, ale do rzeczy.
W Archiwach Narodowych w USA pojawiły się dziś tony notatek/dokumentów i zdjęć przedstawiające te mniej lub bardziej ciekawe przypadki. Zostały ujawnione również kompletnie nowe zdjęcia i przypadki, o których nigdy przedtem nie słyszałem.
Zamieszczam
źródło: 12
Pobierz
FejsFak +19
źródło: Screenshot_20241023_215600
Pobierz

mój pierwszy mem.
źródło: comment_7Clc2DJjpASu33QVam8OgeNYyR2qzSxb.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
Otoz - masz.
Milego wieczoru.
@Antyradek:
Że jest mniej kodu do napisania? xD Bo nie rozumiem kompletnie tego argumentu. Mógłbym znaleźć milion powodów dla których można nie lubić Javy (no dobra, może pół, bo sam lubię ten język), ale k---a, że nie trzeba zarządzać pamięcią? xD
Czyli masz problem po prostu z wydajnością Javy, a nie tym, że sama zwalnia pamięć. To trochę inne kwestie xD.
A i tak w ogóle to GC wcale nie włącza się w 'losowych momentach' i prędkość aplikacji nie spada bez żadnej przyczyny tylko dlatego, że programiści sami często nie ogarniają, które obiekty na którym etapie mogłyby zostać przez GC zwolnione, ale nie zostają, bo trzymają do nich niepotrzebne referencje. W Javie tak samo jak w CPP też się da (i to bardzo łatwo) zrobić wyciek pamięci, ale za to
Nie 'do wielu rzeczy' tylko do bardzo nie wielu rzeczy. Jeżeli przeszkadza ci GC to równie dobrze może ci przeszkadzać context switch wymuszony przez OS, też stracisz cenne milisekundy i tym razem naprawdę jest to efektywnie
-java potrafi alokowac obiekty na stosie (np. m.in. gdy ich zycie zaczyna i konczy sie w jakiejs metodzie)
-jest cos takiego jak pauseless garbage collector firmy azul
Ale dobra. Skoro xmx i xms uznajemy za pewną kontrolę nad pamięcią to tak samo możemy zmienić rozmiar stref przetrwania, ilość iteracji potrzebnych do wypromowania obiektu do starej generacji, możemy sugerować rozmiar metaspace (kiedyś permgen) czy też procentową zajętość pamięci przy której gc "powinien" odpalić sprzątanie.
A to tylko z garbage collectora i pewnie o połowie innych, fajniejszych zapomniałem.
Świadomie pominąłem sugerowanie G1 maksymalnego czasu sprzątania.
Przy starszych algorytmach wykrywających czy obiekt jest do usunięcia czy nie, sens miało na końcu znullowanie referencji do obiektu (źródlo: Java Performance). Teraz (nie tylko przez to) w G1 i jej C-setach i R-setach to nie ma większego sensu (od dłuższego czasu GC nie ma problemu z wyłapaniem klik). Ale tak całkiem szczerze to nie pamiętam od