Wpis z mikrobloga

Korci mnie żeby wgrać sobie na #redmi4x nowy system xiaomi.eu z MIUI 9. Ale nigdy jeszcze nic nie wgrywałem na Xiaomi. Dodatkowo za dwa dni wyjeżdżam na tydzień i nie wiem czy mogę zaufać temu systemowi. Z tych powodów mam kilka ( ͡° ͜ʖ ͡°) pytań (na które odpowiedzi albo nie znalazłem, albo są dosyć chaotyczne rozpisane na różnych stronach i wolę się po prostu upewnić):

1) Ktoś już ma ten system na Redmi 4x? Jak wrażenia? Głównie pytanie o baterie.
2) Mogę bezpośrednio wgrywać na MIUI 8.2 (Android 6)?
3) Czy faktycznie traci się jakieś zabezpieczające usługi od Xiaomi po odblokowanie bootloadera?
4) Czemu ma służyć druga komenda "fastboot boot twrp.img" przy wgrywaniu TWRP? Bez niej telefon nadpisze TWRP czy jak?
5) Najnowsza wersja TWRP to twrp-3.1.1-0?
6) O co chodzi z "This device uses dm-verity!" na tej stronce. Czy mnie to powinno obchodzić? Nigdzie indziej nie znalazłem o tym wzmianki.
7) Gdzieniegdzie piszą, żeby usunąć blokadę ekranu i powłączać parę opcji programistycznych. Ale na xiaomi.eu nic o tym nie wspominają. Trzeba czy nie trzeba?

Jest trochę tych pytań ale proszę o wyrozumiałość. Jeżeli system chodzi stabilnie to chętnie wgrałbym go jeszcze przed wyjazdem, ale mogę też powściągnąć swoje zapędy i poczekać tydzień.

#xiaomi #android #pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #miui #miui9 #miuipolska #bojowkaandroid
  • 16
  • Odpowiedz
@Gumaa: podobna sytuacja u mnie (mam Miui 8 w Mi6, za kilka dni wyjazd na wakacje). Flashowałem telefony juz milion razy i podtrzymuje zdanie kolegi wyżej, sam też wstrzymuje się do powrotu. MIUI 9 to ciągle nowy twór, na xiaomi.eu w temacie o nim jest dużo zgłoszeń o nietypowych bugach.
  • Odpowiedz
@Gumaa: bootloader będziesz mógł odblokować dopiero po 72h od otrzymania zgody. U mnie zgodę na odblokowanie bootloadera dostałem w ciągu kliku minut od wyslania requesta. Wyślij requesta, a update zrobisz jak wyjdzie Global Dev 25 sierpnia. Z Global Dev nie będziesz musiał bawić się w instalację TWRP.
  • Odpowiedz
@blantek: @kondziow: no to zaczekam do powrotu, ale co z pozostałymi pytankami? ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Memory5: zgodę już dostałem z dwa tygodnie temu bo już wtedy zacząłem się przymierzać do flashowania, ale stwierdziłem, że poczekam na nowe MIUI.
Do Global Dev potrzeba odblokowanego bootloadera, a nie potrzeba TWRP? Jak to? Zresztą nie wiem czy i tak bym nie wypróbował xiaomi.eu zamiast Globala.

Dziękuję za
  • Odpowiedz
@Gumaa: Żeby wgrać cokolwiek przez fastboot na pewno musisz odblokować bootloader. W sumie to nigdy nie mam pewności czy da się przejść z Global Stable na Global Dev przez aplikację aktualizację, nie zaszkodzi spróbować.
  • Odpowiedz
@cukru: no i to taka robota z tym MIUI... Czemu na forum moderator napisał że fastboot działa z zablokowanym bootloaderem? Kiedyś było inaczej?
  • Odpowiedz
  • 1
@Gumaa Nie wiem, temat niby stary, ale już od jakichś półtora roku tak jest. Ogólnie na tym forum nie ma zbyt wielu przydatnych treści.
  • Odpowiedz
@Gumaa: Z tego co wiem to tak, jak nie zbootujesz od razu do recovery to nadpisze ci TWRP. A dm-verity obchodzi cię tylko wtedy, jak przy włączeniu TWRP masz komunikat "swipe to allow modifications" i wtedy oczywiście przeciągasz.
  • Odpowiedz
@cukru: BTW kliknąłem w aplikacji od aktualizacji żeby pobrało update (tam w tych trzech kropeczkach w rogu), mimo że teoretycznie nie znalazło żadnej aktualizacji. I zaczęło coś pobierać (ʘʘ)
  • Odpowiedz