Aktywne Wpisy
Polasz +114
Jaki film przychodzi Wam na myśl jak to widzicie?
pepsik +350
Rzadko postuje, ale mam wyjątkową okazję - moja wspaniała żona urodziła wczoraj córkę!
#czujedobrzeczlowiek #chwalesie #rodzicielstwo #bombelek
#czujedobrzeczlowiek #chwalesie #rodzicielstwo #bombelek
Podejrzewam, że mogłem paść ofiarą oszustwa. Około rok temu wynająłem mieszkanie na 1 miesiąc. Właśnie się zorientowałem, że w umowie jest błąd w roku, zamiast 2016 jest 2017 z czego wynika, że wynająłem mieszkanie na 1 rok i 1 miesiąc. Może to być pomyłka, ale obawiam się, że właściciel mieszkania mógł to celowo zrobić i mógłby się domagać zapłaty za dodatkowy rok.
Co robić mirki? Jak mógłbym się skontaktować z policją i poprosić o pomoc? Obecnie przebywam za granicą.
W dniu kiedy opuściłem mieszkanie wykonałem telefon do właściciela i z rozmowy ewidentnie wynika, że opuściłem mieszkanie i że właściciel był świadomy, że opuszczam je po 1 miesiącu. Podejrzewam, że ta rozmowa jest zarchiwizowana, czy policja mogłaby zabezpieczyć to nagranie na wszelki wypadek?
#pomocy #pomoc #prawo #policja #kiciochpyta #pytanie #pytaniedoeksperta #prawnik #oszukujo
@nom_de_guerre: co
W pierwszej kolejnosci gosc musialby domagac sie od ciebie zaplaty. W drugiej - ty dowodzic ze bylo to celowe wykozystanie bledu. Dopierow w trzeciej moglaby wejsc do akcji policja
Policja nie zajmuje się takimi sprawami.
Rozmowa zarchiwizowana. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Policja Ci ją wydobędzie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale popłynąłeś. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pokaż tę umowę.
@sorhu W umowie po prostu w dacie końca wynajmu jest 2017 zamiast 2016 .
@graf_zero Czy ja mógłbym coś zrobić na wszelki wypadek, zabezpieczyć się jakoś?
@janznetu: Nigdy nie otrzymałem żadnego wezwania do zapłaty czynszu ani żadnego powiadomienia. A przynajmniej nic do
Skoro podpisałeś do 2017 roku, to umowa obowiązuje do 2017 roku.
Jakby właściciel chciał, to mógłby dochodzić od Ciebie pieniędzy za czynsz.
Może sobie teraz przypomnieć, że mu wisisz kasę. Nie miał obowiązku sobie przypominać wcześniej.
Żeby mógł nasłać komornika, musi mieć najpierw wyrok sądu.
U radcy prawnego.
A wiesz może, czy mógłbym się bronić twierdząc, że właściciel wiedział, że wyprowadzam się po miesiącu a w umowie był błąd.
Na szablonie umowy którą dostałem na email była data 2016, ale nie była to wypełniona umowa, tylko szablon więc raczej nie jest to dużo warte.
Mam nadzieję, że to tylko pomyłka i wynajmujący nie będzie robił z tego powodu żadnych problemów. Ale faktycznie byłoby to głupie bo jeżeli zostało wynajęte komuś innemu to będzie odnotowane zużycie prądu i wody a ja z łatwością mogę udowodnić, że przebywałem gdzie indziej.
A trzymanie pustego mieszkania w celu oszustwa mija się z celem bo przecież takie same pieniądze by były
To, że nie mieszkałeś w tym mieszkaniu nie ma żadnego znaczenia. Nie ma obowiązku mieszkania w najmowanym mieszkaniu.
Jeżeli wynajął komuś innemu, to to Ci pomaga. I to bardzo.
No i nie martw się na zapas.
I jakie oszustwo? Chyba widziałeś, co
Z resztą tutaj wystarczy jedno pytanie - Dlaczego nie odzywał się Pan do lokatora
Wyobraź sobie taką sytuację.
Z jednej strony prawda, bo nie ma obowiązku mieszkania w najmowanym mieszkaniu.
Z drugiej strony, umowy najmu zawartej na czas określony nie można sobie wypowiedzieć ot tak.