Aktywne Wpisy
szzzzzz +29
mój stary to rasista, nacjonalista, ksenofob, homofob, dewota i entuzjasta teorii spiskowych. a wasz?
#mujstary #rodzice #starypijany (bo w sumie alkoholu też nadużywa) #pytanie #gownowpis
#mujstary #rodzice #starypijany (bo w sumie alkoholu też nadużywa) #pytanie #gownowpis
L3gion +403
Wykop: wersja 2.0 niszcząca mobilne aplikacje i 3/4 funkcjonalności strony
Reddit: zablokowane aplikacje 3rd party i chęć blokowania treści NSFW
Twitter: ograniczenia na czytanie postów
Mam powoli dość współczesnego, korporacyjnego internetu. Ch*je nie zostawią nas w spokoju.
#internet #socialmedia #wykop #reddit #twitter #przemyslenia
Reddit: zablokowane aplikacje 3rd party i chęć blokowania treści NSFW
Twitter: ograniczenia na czytanie postów
Mam powoli dość współczesnego, korporacyjnego internetu. Ch*je nie zostawią nas w spokoju.
#internet #socialmedia #wykop #reddit #twitter #przemyslenia
Ostatnio na granicach Idlib prawie nie słychać o wymianie ognia między SAA a rebeliantami. Jak myślicie czym to jest spowodowane? Co myślicie o przyszłości tego tworu jakim jest Idlibistan? Pozostanie w takim stanie jak teraz do czasu rozmów pokojowych czy może rebelianci ruszą z kolejną ofensywą przeciwko wojskom rządowym? Zapraszam do dyskusji. Dobrze jak by to nie była jednorazowa akcja, lecz cykl dyskusji o Syrii, dlatego zakładam tag #syriadyskusja. Jak ktoś wpadnie na ciekawy pomysł na dyskusję to niech robi wpis, bo myślę, że w takim gronie warto przedyskutować pewne tematy.
Jakie ja mam zdanie na ten temat? Wydaje mi się, że obecnie rebelsi są za słabi - nawet gdyby wszyscy zjednoczyli się pod jednym sztandarem - do ataku na SAA. Już podczas ostatniej ofensywy w Hamie widać było, że rebelsi mają ogromne braki w zaopatrzeniu - zwłaszcza w pojazdach. W dodatku wygląda na to, że znowu robi się gorąco między Ahrar a HTS. I to właśnie od wyniku tego starcia zależą losy Idlibistanu.
Jeśli to Ahrar wygra walkę o Idlib to prawdopodobnie rebelianci będą potulnie czekali na rozmowy pokojowe, ewentualnie zajmą się w międzyczasie Afrin, ale na siły rządowe już nie ruszą. Dlaczego? Turcja, która jest chyba najważniejszym obrońcą Ahraru wie, że rebelianci potrzebują ogromu sprzętu, żeby być efektywną siłą, która będzie w stanie odnosić duże sukcesy(takim bez wątpienia byłoby zdobycie Hamy). Tylko, że nawet wzrost eksportu broni dla Ahraru nie gwarantuje sukcesu, bo SAA posiada lotnictwo - i to nie tylko SyAF, ale także RuAF. Natomiast utrzymanie statusu quo będzie najrozsądniejsze, gdyż trzymając jedną prowincję Ahrar(jako narzędzie w rękach Erdogana) może odegrać dużą rolę przy rozmowach pokojowych.
Jednak wynik bitwy o Idlib nie jest wcale pewny. Równie dobrze ten konflikt może wygrać HTS. Wtedy siły rządowe mogłyby bezkarnie atakować Idlib i próbować opanować całą rebeliancką prowincję. Z drugiej strony HTS byłoby dużo bardziej wymagającym przeciwnikiem niż Ahrar. Byłoby tak głównie ze względu na fanatyzm jakim odznacza się HTS. Oni prawdopodobnie nie czekaliby na rozmowy pokojowe, do których i tak pewnie nikt by ich nie dopuścił, lecz podjęliby akcje przeciwko siłom rządowym. Pytanie tylko czy byliby w stanie odnieść jakieś duże sukcesy. Moim zdaniem nie.
Teraz pytanie, jak do tego wszystkiego podeszliby rządowi. Moim zdaniem jeśli w Idlib będą nadal istnieć 2 ugrupowania, ewentualnie to Ahrar przejmie władzę, to rządowi nie ruszą na Idlib. Jednak jeśli to HTS dojdzie do władzy to SAA prawdopodobnie będzie próbowała zająć całą prowincję Idlib.
#syria #lagunacontent #geopolityka - dla osób interesujących się polityką zagraniczną Turcji może być to całkiem ciekawy wątek
https://ria.ru/syria/20170717/1498606992.html
TOW ACH
Nowoczesnym uzbrojeniu
Tureckie wsparcie +międzynarodowe
Nie wierzę że wujek sam opuści taką walkę która rozgrywa się przyszłość rebeliantów i wesprze Ahrar gorzej z AS i OPEC bo oni mogą bardziej HTS wesprzeć. Po tych krwawych bojach FSA wesprze Ahrar a po tej walce rebelianci domagają się z Assadem i zostanie napisany traktat
@Sniper12: Moim zdaniem nie ma szans, no chyba, że to wsparcie tureckie, byłoby wjazdem tureckiej armii i nalotami tureckiego lotnictwa. Nie bez powodu przez ostatnie parę lat siłą napędową każdej dużej ofensywy rebeliantów były Nusra i reszta oszołomów jak Dżund Al-Aksa czy TIP. Ahrar się w tym towarzystwie jakoś odnajdował, ale w stosunku do liczebności i sił jakimi
@Sniper12: Z tego co pamiętam to Ahrar nawet wysyłał jakieś SVBIEDY na front. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Znalazłem nawet tłita o tym
https://twitter.com/worldonalert/status/850030926272901120
@JanLaguna: tym,że wolą #!$%@?ć się między sobą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak Władziu będzie chciał to jebnie,jak na razie spełnia interesy ruskie,amerykańskie,kurdyjskie,clintonowskie,trumpowskie,etc. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nawet jeżeli
Tak apropos:
http://syria.liveuamap.com/en/2017/18-july-sdf-russia-is-doing-to-us-what-turkey-is-doing-to
Tak jak pisałem wczoraj - Turcja i Rosja rozegrają wszystkich łącznie z Iranem.