Wpis z mikrobloga

Miraski, dostałem swoje pierwsze zlecenie na zrobienie strony internetowej! Nawet nie wiecie jak się cieszę ( ͡° ͜ʖ ͡°) Oczywiście niewiele umiem praktycznie- nauczę się w trakcie robienia (tak mi jest najlepiej się uczyć)
Do zrobienia mam prostą stronkę internetową skupu części samochodowych. Mam praktycznie pełną dowolność do tego jak ta strona ma wyglądać, ma być zrobiona dobrze, prosto i przejrzyście, więc super.
Z dodatkowych rzeczy to ma się znajdować tam wyszukiwarka części. Taka prosta, żeby przy podaniu numeru części wyskakiwała jego cena, ma się znajdować również formularz kontaktowy. Nic trudnego.
Klient sobie oczywiście zażyczył, żeby stronka była dobrze wypozycjonowana
I teraz pytanie: Ile mogę skasować z klienta za coś takiego? Jest to moje pierwsze zlecenie, mam niewielką wiedzę, prawdopodobnie przesiedzę nad tym mnóstwo godzin, tak żeby wszystko było dopięte na ostatni guzik. Jaka kwota będzie rozsądna?

Dodam, że w bazie danych z częściami jest ponad 1000 rekordów.

#programista15k #webdev #pijciezemnokompot #pytaniedoeksperta
  • 9
@Jare_K: Zdaję sobie z tego sprawę,
Facet chciał, żeby była stronka wysoko w googlu, taki pół Janusz, nie zna się na tym.
Zrobię stronkę zrobię najprościej jak się da: żeby podstrony w url zawierały zapytania, które się wpisuje w google, oraz żeby dobry tekst się dodawał do opisu strony w google.
@jourska: Już miałem takiego Janusza co chciał stronę wysoko w googlu, uważaj żebyś się nie naciął, bo ja to robiłem jako podwykonawca. Ale wiem że gość potem nie chciał odebrać bo nie był na pierwszej stronie w haśle: Warsztat samochodowy.(,)
@jourska: Ja byłem tylko podwykonawcom więc oddałem stronę firmie dla której pracowałem i to ona mi zapłaciła. A potem sama z nim walczyła, w końcu zapłacił, ale nie znam treści umowy między nimi itp. Wydaje mi się że wystarczy że spiszesz umowę w której będziesz miał wyszczególnione co strona ma spełniać, jakie dobre praktyki pozycjonowania, w stylu jeden nagłówek, opis treści, słowa kluczowe w head itp, itd. Coś co możesz zrobić
@michael94: Miałem na myśli właśnie te dobre praktyki wykorzystać w tworzeniu strony. Mówiłem nawet o tym, że się tym nie zajmuje i zrobię to co się robi przy tworzeniu stron.
Jak się okaże, że nie wiem zapłaci mało, albo bedzie spina, to nie będę szczególnie zły i tak muszę się uczyć a jak się nie rzucę na głęboką wodę to nie zabiore się do nauki.