Wpis z mikrobloga

@epi: Jaka ranga taka nagroda...

@Marcines: Nie żebym miał wyższą, gratki, ale obecny system sprawił, że między 4k a jakimiś 4,2 (co już wymaga konkretnego wr albo dobrej serii) jest bardzo gęsto. 20 ranga to obecnie spore osiągnięcie, 21 nie do wzięcia, a kwestia miejsca i obecności w top 1000 to będzie kwestia jednej porażki/zwycięstwa.

Sam wczoraj byłem koło 650 miejsca, dzisiaj strach zaglądać ;)
@Jan_K: trochę słabo to wygląda, sądzac z waszych opowieści ;)

już chyba bym wolał punkty za zwycięstwo i porażkę ustawione na sztywno (np +30 i -10) i czysty, klasyczny grind jak w mmo 10 lat temu :P
@Marcines: Inni zamiast cieszyć się twoim szczęściem jeszcze naplują w pysk i zwyzywają od dumpsterów. Polaczkowatość w pełnej krasie. Ból dupy o numerek w tabelce.
Graty. Wbrew temu co gadają "geniusze", wcale nie jest tak łatwo przebić 4k.
@Marcines: 4k to pierwszy próg gdzie więcej się traci, niż zyskuje, więc faktycznie jest ciężej. Ale i tu może się zdarzyć seria paru zwycięstw, a w razie spadku łatwo wrócić do 4k

@epi: Ja bym wolał, żeby wprowadzali niewielkie zmiany, a nie o 180 stopni. Klasyczny grind bardzo premiowałby poświęcających dużo czasu z niskim wr, no i takie osoby szybko osiągnęłyby max rangę i zabrakłoby im wyzwań. Natomiast dużo zdrowsza
@vardum97: dagon swarm radovid control i bran queensgard -> to najczesciej
a tak to czasem eithne z krasnalami czy pozerka z ukrytym
sam gram dagonem, ale mysle czy sobie nie scraftowac decka z radovidem, ale nie wiem czy mam skrawkow wystarczajaco
Klasyczny grind bardzo premiowałby poświęcających dużo czasu z niskim wr

@Jan_K: najbardziej przemiowałby tych z czasem i z wysokim wr ;)

sam tego czasu za dużo nie mam, ale wydaje mi sie, że taka gra mimo wszystko byłaby mniej wkurzająca, niż to, co opowiadacie ;)
@TlustodupyBialorusin: Nie jest łatwo, dlatego liczba osób z 4k rośnie na potęgę... Do tego nikt nie wyzywa, a niska ocena o 4k to również samokrytyka, bo nikt tutaj (może poza @baronsob, oby tym razem na dłużej ( ͡° ͜ʖ ͡°)) dużo wyżej się nie wybił. Ciężko zaprzeczyć, że robi się gęsto. Co do sensowności systemu już dyskutowaliśmy, mnie efekty tylko utwierdzają w moim zdaniu.
@Jan_K: Powiem Ci, że przestałem się dziwić czemu nikt nie wbił 21 rangi jeszcze. Właśnie dostałem 17 za pokonanie kolesia z pierwszej dwudziestki. To co ma powiedzieć pierwszy gościu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Jan_K: Weź jeszcze pod uwagę ile trwa ten sezon. Stopień trudności laddera wynika z wielu czynników, nie tylko ze sposobu rozdawania punktów. Owszem daje szansę podbicia 4k metodą brute force robiąc kilkanaście meczy dziennie. Każdy sposób ma swoje wady. Zrobisz top 1000 od 3,8-4,4k to będziesz miał samych kamperów, którzy na początku sezonu będą pędzić tam na złamanie karku tylko po to aby przestać grać na kilka tygodni.
@TlustodupyBialorusin: Mam wrażenie, że wymyślasz sztuczne problemy, tak wcześniej kampienie i farmienie na dole, jak i obecne kampienie na górze, nie zaonserwowałem tego, ani nawet nie słyszałem, żeby to był realny problem. Nawet przy starym systemie ranking by się pewnie z czasem spłaszczał, top 500 na miesiąc przed końcem nie gwarantowałoby pewnie top 1000 na koniec. W sumie, mało ważne, z CDPR i tak tu chyba nikt nie zagląda, zresztą chyba
@Jan_K: Jestem obecnie 4317. I z tym progiem by się zgadzało. Właśnie koło tej 20 rangi strasznie zwalnia mmr do przodu, dalej się nie pójdzie bez 60%+ win ratio chyba, że ma się 3000 gier. A co do zmiany rankingu to na razie się nie opłaca do końca sezonu faktycznie.
Mam wrażenie, że wymyślasz sztuczne problemy, tak wcześniej kampienie i farmienie na dole, jak i obecne kampienie na górze, nie zaonserwowałem tego, ani nawet nie słyszałem, żeby to był realny problem.

@Jan_K: Przekręcasz moje słowa to raz. Może nie masz doświadczenia z innymi CCG i dlatego nie spotkałeś się z takimi zjawiskami, to dwa.
W starym systemie (tym co mało punktów przyznawało) ludzie, którzy zajmowali top 500 spadli o jakieś 30-40
@baronsob: Po przekroczeniu 4k traciłem więcej za przegraną niż dostawałem za wygraną. Tak na oko do ~30 przegrana, do ~25 wygrana.
Jednak gdy wszedłem do ~top200 to zauważyłem że mniej-więcej tyle samo tracę co zyskuje bo system stara się dobrać ludzi z podobnym rankingiem, jedna gra to jakieś 10-18 mmr. Ważne jest jedynie żeby przestać szukać przeciwnika maksymalnie po 29 sekundach.

W sumie przechodzi ochota do grania bo 21 rank i