Wpis z mikrobloga

Budżet ma się tak dobrze, rekordowe wpływy, VAT uszczelniony z dodatkowymi miliardami złotych, że PiS postanowił podnieść opłatę paliwową o 25 groszy na litrze.

I teraz nasuwa się pytanie, czy budżet jednak nie ma się tak dobrze jak rysuje to Morawiecki? Czy hasło "wystarczy nie kraść" jednak nie działa?

#neuropa #4konserwy #polityka #bekazpisu #bekazprawakow #podatki #benzynaplus
  • 84
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

u.. Modzelewski już jest niedobry?

@brmstufldigart: @FlasH:
Nie wiem czy jest dobry czy nie dobry, ale tutaj pieprzy bzdury o tych rekordowych 100mld zwrotów w 2016,
gdyż był to rekord wirtualny, wynikający z przyspieszonych zwrotów, a nie tak jak pieprzy chwilę póżniej że zwroty są wstrzymywane.

Debilne jest patrzenie na dochody z VAT latami, gdyż znacznie lepiej zmiany pokazuje wykres średniej z ostatnich 12 miesięcy, a tam wyraźnie
  • Odpowiedz
Poczekajmy do końca roku...

@FlasH: Nie trzeba czekać na koniec roku, od kiedy ludzie wymyślili licznie ostatnich 12 miesięcy.
Wyraźnie widać że są one rekordowe.
A jaranie się Modzelewskiego tym że rok kalendarzowy 2016 wypadł średnio, to raczej świadoma manipulacja, bo nie jest tak głupi żeby w to wierzyć.
  • Odpowiedz
@erbo: No cóż... można szukać w danych zaprzeczenia tego co mówią ekonomiści, a można też rozważyć to tak na zdrowy chłopski rozum...

Budżet ma się tak dobrze, rekordowe wpływy, VAT uszczelniony z dodatkowymi miliardami złotych, że PiS postanowił podnieść opłatę paliwową o 25 groszy na litrze.
  • Odpowiedz
Na moje to jest coś w stylu Polakom żyje się lepiej paliwo staniało w porównaniu do wcześniejszych lat więc możemy trochę podnieść podatki ale chyba nie tędy droga

@roszej: Jeśli paliwa są tak tanie i rzeczywiście przeznaczą tę kasę na duży program odbudowy dróg lokalnych to to będą same plusy. Gorzej jak to się rozmyje i wyrówna tylko straty budżetu z powodu niskich cen paliw.
  • Odpowiedz

@FlasH:
- mogą chcieć jeszcze bardziej ograniczyć deficyt
- mogą się bronić przed stratami spowodowanymi bardzo niskimi cenami paliw
- mogą chcieć przeprowadzić duży program odbudowy
  • Odpowiedz
@erbo: z pewnością lepiej porównywać z uwzględnieniem uwarunkowań budżetowych a więc w ramach rocznych.

Nie twierdzę, że nie ma wzrostu dochodów podatkowych (sam przyczyny wymieniałem), ale ekscytowanie się samymi liczbami jest słabe. Cierpliwości. Wrócimy do tematu za kilka-kilkanaście miesięcy.
  • Odpowiedz
@frogfoot: De facto nie wiem czy jest to podwyższenie podatków, bo raczej przy cenie 6zł za litr były one wyższe niż będą obecnie + te 25 groszy.
  • Odpowiedz
z pewnością lepiej porównywać z uwzględnieniem uwarunkowań budżetowych a więc w ramach rocznych.

@brmstufldigart: Totalna bzdura, wystarczy jakiekolwiek przesunięcie z grudnia na styczeń i wychodzi ci w jednym roku spadek, a w drugim wzrost, których nigdy nie było.

Wykres ostatnich 12 miesięcy jest lepszy bo ładnie niweluje wszystkie takie
  • Odpowiedz
@erbo: dzisiaj każdy ekspert gada - cytuję
"bzdury"
Koleś wymyślił polski VAT, żyje z doradzania o VAT i jednocześnie gada bzdury.. ciekawe
Po to jest czekanie do następnego budżetu, żeby właśnie zniwelować "księgowe" sztuczki o których piszesz.
  • Odpowiedz
@brmstufldigart: Przecież następny budżet może mieć dokładnie taką samą sztuczkę, jeśli deficyt będzie mały, a już wiadomo że będzie mały, to w grudniu zwrócą szybciej VAT i znowu w styczniu będzie ponad 22 mld dochodów xD

To że koleś wymyślił polski VAT nie oznacza że nie może świadomie manipulować danymi żeby udowadniać swoje tezy, szczególnie kiedy robi to z pozycji autorytetu.
On nawet może mieć częściowo rację, ale i tak
  • Odpowiedz
@erbo: Wszedłem w ten wątek tylko po to, aby poczytać co tu odcheaterzasz. Naprawdę jesteście we dwóch źródłem niezłej beki. Zawsze gdy człowiek ma gorszy dzień może pomyśleć: "Gdzieś na wykopie wyłupiają się brakiem wiedzy cziter i erbo." i uśmiechnąć się.
  • Odpowiedz