Wpis z mikrobloga

Budżet ma się tak dobrze, rekordowe wpływy, VAT uszczelniony z dodatkowymi miliardami złotych, że PiS postanowił podnieść opłatę paliwową o 25 groszy na litrze.

I teraz nasuwa się pytanie, czy budżet jednak nie ma się tak dobrze jak rysuje to Morawiecki? Czy hasło "wystarczy nie kraść" jednak nie działa?

#neuropa #4konserwy #polityka #bekazpisu #bekazprawakow #podatki #benzynaplus
  • 84
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Grandek: Ale co mnie to obchodzi kto co obiecywał? Ja na nią nie głosowałem i nic mi nie obiecała.
A dyskusja nie jest o obietnicach wyborczych, tylko o tym jak działa budżet, w jakim jest stanie i na co ma iść kasa z tej podwyższonej opłaty.
  • Odpowiedz
@erbo no ale jeśli mamy najlepszy rząd w historii i najlepszy budżet to co stoi na przeszkodzie by podatki z paliwa szły w całości na drogi, a przecież jeszcze mają kasę z Programu wystarczy nie kraść i uszczelnienia VAT
  • Odpowiedz
@steemm: Ale ty serio nie umiesz into matematyka?
Skoro za PO było 106mld deficytu, a obecnie są nawet plany do zejścia w okolicę 30mld,
to logiczne jest że mamy 76mld różnicy.

Co ma ci iść na drogi jak masz 76mld mniej kasy do wydania?
Nie ma innej opcji jak zwiększenie podatków lub deficytu, żeby zachować ten sam poziom inwestycji który był w 2010.
  • Odpowiedz
@steemm: Ten trolling na coraz głupsze pytania jest nudny.
Ty serio myślisz że drogi ekspresowe można budować bez końca, aż cała Polska zamieni się w jedną wielką drogę? xD
  • Odpowiedz
@erbo czyli podsumuje twoje teorie, mają 76mld na inwestycje ale ich nie robią bo polska niebedzie jedną wielką drogą, mają też pieniądze z uszczelnienia VAT, i kasę z programu wystarczy nie kraść a jednak wszystkie inwestycje drogowe jakie są aktualnie w budowie to przetargi po, a jak już pis miał coś zrobić to mieli problem znaleźć marne 3mld na dokończenie drogi s3 od bolkowa do granicy
  • Odpowiedz
@erbo kto tu jest głupi to raczej wszyscy wiedzą i nie jestem to ja, wystarczy tylko podsumować twoje glupotki a druga sprawa widać że argumentów brakuje skoro zaczęły się inwektywy :-) jak to jest zostać zaoranym własnymi glupotami?
  • Odpowiedz
@erbo: podajesz deficyt PO wraz z sektorem samorządowym z najgorszego roku za czasów PO, a PiS podajesz deficyt tylko rządowy i to planowany, a nie realny. Super manipulacja
  • Odpowiedz
podajesz deficyt PO wraz z sektorem samorządowym z najgorszego roku za czasów PO

@Grandek:
Podaje CAŁY deficyt, a nie tak jak ty manipulancie tylko budżet państwa, z którego Rostowski wyprowadził ogromną część deficytu poza budżet, żeby go ukryć, aby takie ignoranty jak ty mogły wklejać wykresy o 44mld w 2010 i 25mld w 2011 kiedy naprawdę było 106 mld i 75 mld

a PiS podajesz deficyt tylko rządowy i to planowany,
  • Odpowiedz
@Grandek: Budżet ma się doskonale, uszczelnienie VAT spowodowało, że w pierwszej połowie roku udało się nie zwrócić rekordowej kwoty....Niestety w drugiej połowie roku będzie trzeba zwrócić.
Wtedy się nie wspomni o tym w Wiadomościach... i za pół roku znowu będzie można mówić o rekordowych wpływach z VAT.
Ludzie nie są tacy głupi jak nam się wydaje...
  • Odpowiedz
@FlasH: Rekordowe dochody z VAT są już przez 6 miesięcy, oczywiste jest że nie jest to kwestia zwrotów, bo je znacznie przyspieszono, wbrew bzdurom mówiącym o przeciąganiu zwrotów.
  • Odpowiedz
możesz podać deficyt sektora samorządowego i rządowego za 2016 rok?

@Grandek: 44,7 mld

Możesz zatem sobie policzyć od ilu lat był to najniższy deficyt.
  • Odpowiedz