Wpis z mikrobloga

Budżet ma się tak dobrze, rekordowe wpływy, VAT uszczelniony z dodatkowymi miliardami złotych, że PiS postanowił podnieść opłatę paliwową o 25 groszy na litrze.

I teraz nasuwa się pytanie, czy budżet jednak nie ma się tak dobrze jak rysuje to Morawiecki? Czy hasło "wystarczy nie kraść" jednak nie działa?

#neuropa #4konserwy #polityka #bekazpisu #bekazprawakow #podatki #benzynaplus
  • 84
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Grandek: Przecież nie chodzi tu o budżet, tylko o poprawę stanu dróg.
I o to żeby zrobić to przy niskim deficycie, a nie przy 100 mld deficytu, jak było za PO.
  • Odpowiedz
@erbo: jak nie chodzi o budżet? a z czego idą pieniądze na drogi? z budżetu. Jeżeli muszą wziąć dodatkową kasę to znaczy, że pieniędzy w budżecie nie ma.

Aha i pokaż mi kiedy deficyt za PO wynosił 100 mld.
  • Odpowiedz
I teraz nasuwa się pytanie, czy budżet jednak nie ma się tak dobrze jak rysuje to Morawiecki? Czy hasło "wystarczy nie kraść" jednak nie działa?

@Grandek: to jest ogolnie dramat - bo obecnie kraje regionu miewaja NADWYZKI BUDZETOWE! - jest tak dobra koniunktura europejska. I jezeli w tym momencie pisowcy ida na PR owa porazke i podnosza ceny paliw... to wiedz ze jest zle... Strach myslec co bedzie gdy nadejdzie
  • Odpowiedz
Przecież nie chodzi tu o budżet, tylko o poprawę stanu dróg.

@erbo: znowu samozaoranie xD
Sie rozpisdzielilo kase z inwestycji infrastrukturalnych na 500+, to sie teraz wyciaga lape po kase na te inwestycje... Za chwile jeszcze dojdzie gigantyczne zapotrzebowanie na kase gdy cala fala wczesniejszych emerytow odejdzie z pracy.
  • Odpowiedz
@erbo: Według PiSu Platforma ukradła około 600 mld złotych. Wystarczy więc, że PiS ukradnie tylko 595 mld złotych zamiast 600 i już pieniądze na drogi będą, po co podwyższać opłatę paliwową?
  • Odpowiedz
Sie rozpisdzielilo kase z inwestycji infrastrukturalnych na 500+, to sie teraz wyciaga lape po kase na te inwestycje...

@pk347: Marny trollu, ekonomiczny ignorancie, nigdy nie było żaden kasy na inwestycje, bo były one robione na kredyt.
  • Odpowiedz
Według PiSu Platforma ukradła około 600 mld złotych. Wystarczy więc, że PiS ukradnie tylko 595 mld złotych zamiast 600 i już pieniądze na drogi będą, po co podwyższać opłatę paliwową?

@chanelzeg: Jak już mnie wołasz do swoich wypocin, to niech one mają chociaż jakiś sens.
  • Odpowiedz
zobacz sobie kto jaki deficyt ma

@Grandek:
Mam w dupie twoją tabelkę z GUS, bo w Polsce deficyt liczy MF i w 2010 było go 106mld tak jak na moim obrazku.
To że jesteś ekonomicznym ignorantem, to nie moja wina.
  • Odpowiedz
@Grandek: No tak, łap się za pusty łeb, bo jesteś zwykłym pelikanem, który łyknął ukrycie deficytu poza budżetem państwa. I który myśli że te wszystkie inwestycje przed EURO2012 to były za kasę z kosmosu xD
  • Odpowiedz
@steemm:
bo nigdy podatek od paliwa nie szedł w 100% na drogi?
bo nie tak działają podatki że podatek od ubranek dla dzieci idzie na dzieci?
ja pier.. jak można zadawać takie debilne pytania.
  • Odpowiedz
@erbo: a pamiętasz jak Szydło mówiła, że każda podwyżka opłaty paliwowej łączy się ze wzrostem cenny innych produktów np. spożywczych?
  • Odpowiedz