Wpis z mikrobloga

Mam problem, mój siostrzeniec dostał jakiś czas temu Iphone 6s plus w prezencie. Nie korzysta z niego bo mu się znudził, wiec mogę go sobie wziąć. Telefon jest zablokowany, próbowałem go przywrócić do ustawień fabrycznych... Nic z tego.
Próbowałem przez stronę apple, niestety problem jest taki że nie pamięta na jakie dane go zarejestrował. W punktach apple chcą od nich fakturę albo paragon ale nikt nie pamięta w jakim nawet to sklepie było kupione, nie mówiąc już o pamiętaniu gdzie jest jakikolwiek paragon.

Co można jeszcze zrobić żeby odblokować ten telefon?

#iphone #iphone6
  • 145
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Alikator: wy sie smiejecie, ale we FR poszedlem z firmowym ipadem do salonu apple, by go odblokowac (wizyta umowiona przez infolinie). Nie jest zarejestrowany na mnie, nie mialem dowodu zakupu, nic. Po 5 minutach mialem odblokowany sprzet i "czy mozemy jeszcze jakos pomoc?"
Troche sie zdziwilem, bo w sumie gdyby ktos tego ipada podprowadzil z biura, to co wtedy???
@Pan_Slon: @Kutazzz: @pitu120:
  • Odpowiedz
@Alikator: Nie musisz mieć paragonu. Nie musisz udowadniać że jesteś właścicielem Iphona aby z niego korzystać w zakresie posiadania.
Ale jeśli chcesz skorzystać z funkcji oprogramowania - jaką jest odblokowanie zablokowanego telefonu, to niestety musisz zajrzeć do regulaminu. I jeśli dostawca oprogramowania/usługi wymaga najprostszego nawet potwierdzenia (link w mailu) a ty nie jesteś w stanie tego spełnić to trudno - nic z tego.
  • Odpowiedz
@Pan_Slon: wtedy ja muszę odnaleźć moje papierki. a na tego ajfona nie ma drugiej osoby która twierdzi że jest jego właścicielem wiec twój argument jest inwalidą. Bo twierdzisz że jestem złodziejem dla samego p---------a zza monitora że jestem złodziejem, chociaż nikt inny się do tego telefonu nie przyznaje, a ja po prostu przyszedłem spytać się co można z tym telefonem zrobić
  • Odpowiedz
@Pan_Slon: nieee po prostu inna kultura, ktora jeszcze do mnie nie dociera.
Podobnie mialem z wplacaniem kasy do mojego banku (tylko w druga strone): wlozyc banknoty w koperte, opisac koperte, wrzucic w dziure. Ide do informacji: a jakies potwierdzenie wplaty? Pani z informacji: alee o sooo chooo? Jakie potwierdzenie? Aha....
  • Odpowiedz
@taju: wrzutnia bankowa dzialala tez dluginczas w taki sposob, dla klientow na zasadzie zaufania. deklarowales ile kasy jest we wrzutni i stan konta sie aktualizowal bez weryfikacji. ktos to wykorzystal o mocno przekrecil bank ;) mozliwe ze troche racji masz nt. kultury
  • Odpowiedz
@Alikator: siostrzeniec ladowal muzyke przez itunes, zdjecia, kopie fona?
Nie ma maila zarejestrowanego na swoim kompie w itunes (lub innych danych pomocnych w ustaleniu minimum maila/id)?
  • Odpowiedz
@taju: Taki mam plan, poprzeglądam itunsy i pozapisywane hasła na wszystkich portalach, może będzie jeszcze jakaś zapisana skrzynka. Dzięki wszystkim za pomoc, a od @Pan_Slon czekam na paragony. Nie chciałbym tu się obrać w jakimś złodziejskim środowisku.
  • Odpowiedz
@Alikator: spoko, taki mamy klimat wiec trzeba jakos uwiarygodnic swoja historie ;) zwroc uwage na wskazowke przy apple id, podaje maila tj pierwsza litere i wygwiazdkowanego maila. moze Ci cos zaswita.
  • Odpowiedz
@Alikator: Posiadam paragony na wszystkie rzeczy materialne oprócz paragonów za jedzenie. Paragony z ubraniami trzymam dwa lata od kupienia i na bieżąco je sprawdzam i segreguję. Mam nawet paragon z gównowózka zakupowego kupionego w Kerfie za niecałe 50 zł w 2015 roku, tak samo zawsze trzymam potwierdzenia doładowania karty miejskiej czy też odbioru towaru od kuriera. Papiery od sprzętu RTV AGD to KONIECZNOŚĆ, mam miejsce więc nawet trzymam wszystkie pudełka.
  • Odpowiedz
@Hannahalla: Ja kiedyś też trzymałem, teraz mam tylko na te dwie rzeczy co napisałem. Na ubrania zazwyczaj trzymam około paru miesięcy. Na prezenty które dajemy znajomym, a ja je kupowałem - też. Nie da się niestety przypilnować wszystkiego ani wszystkich :)

Mam nawet założone teczki w których to zbieram: szkoła, praca, paragony, umowy itp ;)
  • Odpowiedz