Wpis z mikrobloga

Dużo jest ostatnio pytań o potwierdzenie adresu przy zakładaniu pierwszego konta. Akurat tydzień temu próbowałem z kimś założyć i rzeczywiście jest lipa. Przeszliśmy wszystkie liczące sie banki, oprócz Coopa i Metro, w niektórych byliśmy w kilku placówkach. Wszędzie teraz są egzekwowane rygorystyczne przepisy dot. proof of address.
Z opcji dostępnych dla swiezynek mozna użyć:
- prawa jazdy provisional
- list od landlorda (ale tylko jeżeli wnioskodawca płaci rent, jeżeli ktoś pomieszkuje np u rodziny/znajomych to ta opcja odpada)
- list z National Insurance (ten z numerem, zaproszenie na interview nie jest nigdzie akceptowane)
- list z HMRC

#uk
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@trevoz: @BAGUVIX: Jakie niby nie wypłacają? Jak nie jesteś frajer to nic nie mówisz, że to Revolut tylko podajesz sort code i numer konta. W bramch address podajesz to co masz podane w revolucie przy przelewie międzynarodowym czyli adres lloydsa.

Ale jak ktoś sam zaczyna rozmowę od tego, że on nie ma normalnego konta tylko takie dziwne coś czego nie jest w stanie dokładnie wytłumaczyć to chyba nie
  • Odpowiedz
@WedrujacyNoca: troszke czytalem o takim koncie i znalazlem dwie informacje. Jedna taka ze pewien programista zalozyl takie konto i przelewal na nie pieniadze. Druga informacja ze banki niechetnie otwieraja takie konta, maja duze oplaty badz wymagaja sporych obrotow zeby otworzyc.

Najlepiej pytac samych bankow jak to jest, op zapewne pytal o konta current badz basic.
  • Odpowiedz
@BAGUVIX: Po pierwsze - nie nazwałem Ciebie frajerem tak jak Ty mnie.

Po drugie - wystarczy powiedzieć, że nie ma się karty przy sobie (ale tego można nie wiedzieć, że normalne karty mają sx i acc no na karcie).
  • Odpowiedz
@WedrujacyNoca otwiera sie takie konto na luzie, ale dokumenty musza byc chyba wyslane z kraju zamieszkania. Sa to konta dla nierezydentow, po pewnym czasie zyskujesz rezydenture podatkowa i trzeba zmieniac. Bodajze RBS ma te konta za darmo.
  • Odpowiedz
list z National Insurance (ten z numerem, zaproszenie na interview nie jest nigdzie akceptowane)

@piwniczak: w barclays nie akeptują listów z nin

- list od landlorda (ale tylko jeżeli wnioskodawca płaci rent, jeżeli ktoś pomieszkuje np u rodziny/znajomych to ta opcja odpada)

@piwniczak: od prywatnego landlorda nikt nie weźmie listu, wyłącznie agencje mieszkaniowe
  • Odpowiedz
@piwniczak: to ja dorzucę też coś od siebie.
1. Nie wysyłają już żadnych listów przed rozmową o NIN - ja nic nie dostałem, i jak dzwoniłem na infolinię zapytać, gdzie ten list to kobitka była mega zdziwiona o co mi chodzi. Wysyłają tylko list z NINem po rozmowie.
2. NIN dostałem w niecałe 2 tygodnie.
3. Na rozmowie o NIN pierwsze pytanie było o mój 'proof of address' - wystarczył list
  • Odpowiedz
  • 0
@FantaZy: to chyba zależy od jobcentre.
Ad1. U mnie list przyszedł po jakichś 3 dniach roboczych od umówienia sie na spotkanie.
Ad3. W rozmowie w ogóle nie pytali o proof of address, tylko powiedziałem im ze aplikant mieszka ze mną (byłem jako tłumacz). Na końcu rozmowy jeszcze musiałem sie dopraszać o to, ze mamy list ode mnie i mój proof of address, rzuciła tylko okiem i nawet nie skserowala
Ad4. No nie da
  • Odpowiedz