Wpis z mikrobloga

Dużo jest ostatnio pytań o potwierdzenie adresu przy zakładaniu pierwszego konta. Akurat tydzień temu próbowałem z kimś założyć i rzeczywiście jest lipa. Przeszliśmy wszystkie liczące sie banki, oprócz Coopa i Metro, w niektórych byliśmy w kilku placówkach. Wszędzie teraz są egzekwowane rygorystyczne przepisy dot. proof of address.
Z opcji dostępnych dla swiezynek mozna użyć:
- prawa jazdy provisional
- list od landlorda (ale tylko jeżeli wnioskodawca płaci rent, jeżeli ktoś pomieszkuje np u rodziny/znajomych to ta opcja odpada)
- list z National Insurance (ten z numerem, zaproszenie na interview nie jest nigdzie akceptowane)
- list z HMRC

#uk
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@niemamdupy: bardziej wierzysz w jakiś antyimigrancki spisek, niż w to że rząd chce ukrócić tworzenie i korzystanie z fałszywych tożsamości, co dotychczas byli tu dziecinnie łatwe?
W Polsce założenie konta jest jeszcze trudniejsze niż w UK, a problemu z imigrantami nie ma
  • Odpowiedz
@piwniczak: Mysle ze obydwa sa przyczyna tego ze trudno otworzyc konto. Poza tym to nie spisek, tylko szereg ustaw ktore maja utrudnic nielegalnym imigrantom zycie w UK i rykoszetem obrywa sie wszystkim, jak zwykle.
  • Odpowiedz
  • 0
@Ruchacz_kopulacz: wszystko zależy od Jobcentre. Jeżeli możesz załatwić proof of address to załatwić, jeżeli nie możesz to spróbuj bez. Nikt cie nie wyrzuci z UK jeżeli pojawisz się na spotkaniu bez dokumentów, co najwyżej będziesz musiał iść jeszcze raz
  • Odpowiedz
@FantaZy: online o BASIC, potem poszedlem do oddzialu, dałem gosciowi swoj dowód osobisty + wydrukowany w kolorze statement z apki MONESE. Zabral wszystko i powiedzial, ze wszystko jest juz zrobione i mam czekac
  • Odpowiedz