Wpis z mikrobloga

Prezydent podpisał ustawę dotyczace pigułki "dzień po" czyli takie tabletki będą na receptę.
W zacofanych Niemczech takie tabletki są bez rezepty a kobiety do 20 roku życia otrzymuje zwrot kosztu zakupu, 14 latki muszę z rodzicami udać się do apteki by otrzymać" pigułkę dzień po"

#ciekawostkizniemiec mój autorski tag o Niemczech

Inspiracja do wpisu
http://www.wykop.pl/wpis/24861179

#antykoncepcja #sex #zwiazki #prawo #bekazpisu
  • 30
@spokojnie_to_ja: No i te piękne i postępowe Niemcy wymierają. Dawno zeszli już poniżej poziomu przyrostu naturalnego, zapewniającego wymianę pokoleń. Jeżeli nie rozumiesz, dlaczego taki cyrk się #!$%@? w Polsce, to ci krótko wytłumaczę. Działania są ubrane w pobudki etyczne czy religijne, ale dlatego, by części społeczeństwa mogła to łatwiej zaakceptować. Obecny rząd stara się odwrócić sytuację, by podnieść poziom przyrostu naturalnego. Tyle na temat.
@Wujek_Mietek: Pontonie, jak chcesz porównywać populację obecnych Niemiec, z populacją obejmującą inny region? Jebnij się w beret. Pofatyguję się dla ciebie i wkleję ci tu informacje znaczące.

"(...) Potem już współczynnik przyrostu tylko spadał. W 1995 wyniósł 1,3; w 2008 1,4 – gdyby nie wysiłek reprodukcyjny Turków, Kurdów, Polaków i innych mniejszości – byłoby to zapewne marne 0,9. Rdzenni Niemcy nie mają ochoty się rozmnażać. (...) Pod koniec 2009 roku ludność
Pontonie, jak chcesz porównywać populację obecnych Niemiec, z populacją obejmującą inny region?

@RLControl: Chociażby mnożąc średnią gęstość zaludnienia przez ilość obecnych kilometrów? Takie ciężkie? Kto tu jest pontonem?
@Wujek_Mietek: Dlatego, aby prowadzić badania statystyczne trzeba mieć wykształcenie. To, że sobie sztucznie porównasz obie populacje, nie daje żadnej wartościowej informacji. Już nie mówiąc o wyciągnięciu na podstawie takowej jakichkolwiek logicznych wniosków. Naprawdę jesteś taki głupi, czy tylko starasz się mnie wyprowadzić z równowagi?
@RLControl: No pewnie. Skoro opierasz się o dogmat "liczba ludności musi rosnąć" to o czym tu rozmawiać?

Na emerytury trzeba płacić... Oczywiście fakt, że przeciętny Czech (gdzie ceny są wyższe) dostaje niższą emeryturę niż wynosi koszt wykształcenia polskiego dziecka jakoś ci umyka? Dzieci żyją za darmo, jedzą za darmo, ubierają się za darmo, natomiast na emerytów trzeba pracować.

Fakt, że Niemcy są rozwijającą się gospodarką a Polska jest przy nich Bangladeszem,
@Wujek_Mietek: xD Niemcy mają zastój gospodarczy. Fakt, są wyżej rozwinięte, ale w gospodarce panuje zastój, ludzie
- zwłaszcza starszej - daty skupiają się na gromadzeniu waluty, zamiast konsumować i wprowadzać w ruch kapitał. Polska jest krajem rozwijającym się, zwłaszcza jeżeli chodzi o definicje. Chiny są państwem rozwijającym się. Niemcy są krajem rozwiniętym w stanie częściowej stagnacji. Jeżeli Polska utrzyma rozwój gospodarczy na obecnym poziomie, to dogoni Niemcy, a jeżeli w momencie
Niemcy mają zastój gospodarczy.

@RLControl: Zróbmy zakład. Policzmy wzrost PKB nominalny na mieszkańca (w stałych dolarach) za ostatnie 20 lat. Jeżeli dynamicznie rozwijająca się Polska miała większy, to ja jestem debilem, a jeżeli Niemcy, to Ty jesteś debilem. O.K.?

Jeżeli Polska utrzyma rozwój gospodarczy na obecnym poziomie, to dogoni Niemcy, a jeżeli w momencie wyrównania poziomu życia utrzyma tempo, to przegoni. Poczytaj więcej analiz, zamiast #!$%@?ć głupoty oparte tylko na twoich