Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
#sekty #pytaniedoeksperta #religia

Witam. Zamierzam wstąpić do pewnego związku wyznaniowego, w którym powszechne jest wzajemne zaufanie i picie alkoholu domowej roboty. Zamierzam to zrobić na pewnym spotkaniu osób wyznających tą religię.

Problem w tym, że obie z tych zasad stanowią otwarte okno dla sekt i nadużyć.

Dodam, że ten związek wyznaniowy funkcjonuje w Polsce i jest to związek rodzimowierczy, ale nie słowiański.

W związku z powyższym, prosiłbym o jakieś porady w związku z obawą przed aktem nadużycia.

Mogę powiedzieć jedynie to, że związek jeszcze nie jest formalnie założony (przynajmniej według informacji na ich stronie), że potrzeba 100 osób żeby go formalnie zarejestrować. Więc do przyłączenia jest wymagane nie tylko oświadczenie woli o przyłączeniu, ale też o zaakceptowaniu pewnych osób jako tzw. komitetu założycielskiego. I oni wymagają podpisania i notarialnego potwierdzeniatych dokumentów.

No i proszę głównie o poradę tag #prawo, czy dołączenie do związku wyznaniowego i wybranie osób do komitetu założycielskiego faktycznie wymaga notarialnego potwierdzenia, i jeśli nie, czy jest jakiś logiczny powód, dla którego mogliby oni tego wymagać.

Ogólnie podstawowe informacje dotyczące zasady ograniczonego zaufania znam i jednocześnie wiem, że istnieją pewne substancje psychoaktywne, które mogą sprawić, że nie pomyślę o tych zasadach Dlatego zamiast przypominać tych zasad, wolałbym jakieś informacje o tym od #psychologia #psychiatra, jak, w miarę możliwości, rozpoznać i zareagować na takie substancje, zanim będzie za późno.

Ze względu na mój szacunek wobec mniejszości religijnych, dane dotyczące tego konkretnego wyznania mogę wysłać jedynie na priv - nie chcę wywołać bezsensownej gównoburzy trolli wyśmiewających to wyznanie. W każdym razie wiadome jest, że jest to mniejszość religijna, której wartości zgadzają się z moimi. Dodam też, że nie jest to żaden islam ani judaizm - jest to ruch neopogański (ruch rekonstruujący tradycje, które, według źródeł historycznych, były powszechne na terenie Europy przed pojawieniem się chrześcijaństwa)

Dodam też, że samo wyznanie respektuje zasadę ograniczonego zaufania, niektóre stowarzyszenia nawet posiadają własne rytuały inicjacji, które obejmują próbę mającą na celu dowiedzenie, że mądrość i rozsądek jest ważniejszy niż brawura. Jednak ten związek akurat nie wymaga żadnej inicjacji, a na grupach internetowych samego wyznania powszechna jest informacja, że nie wszystkie związki wymagają inicjacji.

Z tematem sekt oczywiście zapoznałem się zawczasu. Z pierwszego punktu widzenia, nie wygląda to na sektę, bo według prawnego statutu związku nie ma tam żadnej wygórowanej osoby przywódcy, poza tym komitetem założycielskim, a wszystkie uchwały obowiązuje zasada demokracji i większości głosów. Jednak jestem świadomy, że przestępcy mają swoje sposoby na uniknięcie sprawiedliwości. Jakoże jestem informatykiem, wiem też, że tekst po wydrukowaniu może różnić się od tego na ekranie, więc zamierzam przeczytać go ponownie po wydrukowaniu.

Dodatkowo, statut wyraźnie zaznacza, że związek nie prowadzi działalności misyjnej, której zresztą nigdy nie zauważyłem - o związku dowiedziałem się dopiero wtedy, gdy zacząłem przeszukiwać internet na temat rodzimowierstwa.

Jednak każde zalecenia dotyczące bezpieczeństwa są mile widziane. Jeśli ktoś ma doświadczenie z sektami, to może nawet powiedzieć, że np. picie alkoholu domowej roboty jest powszechnie wykorzystywane przez sekty w celu podania pigułki gwałtu czy narkotyków. Jakby co oczywiście będę informował rodzinę o wszystkim, co się dzieje. Jak już napisałem, jestem informatykiem, więc nawet napisanie aplikacji na androida, które regularnie zapisuje moją lokalizację GPS do pliku, szyfruje i wysyła w chmurę, nie będzie problemem - mam doświadczenie z tworzeniem aplikacji na androida. Jednak sugestie przydatnych w tym celu, już istniejących aplikacji zawsze są mile widziane. Nawet zamierzam wymienić baterię w telefonie i potestować ją przed wyjazdem, żeby uniknąć nieprzewidzianego rozładowania się telefonu.

Oczywiście wiem, że może tam nie być zasięgu czy coś. Nigdy nie można być w 100% pewnym, ale zawsze można zwiększyć swoją pewność. W związku z tym proszę o każdą poradę, która może okazać się przydatna.

Jeśli chcesz pomóc i potrzebujesz dodatkowych informacji dotyczących samego związku i wyznania - proszę o pytanie. Jestem skłonny porozmawiać na privie.

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Asterling
  • 5
@AnonimoweMirkoWyznania: Formalności, których od ciebie wymagają są konieczne do zarejestrowania w Polsce związku wyznaniowego. Podobnych formalności trzeba dopełnić, jeśli chcesz założyć stowarzyszenie zwykłe, fundację czy partię polityczną. Do zarejestrowania związku wyznaniowego potrzeba min. 100 członków założycieli (do założenia stowarzyszenia zwykłego - 7, do założenia partii politycznej - 1000 podpisów popierających) i rzeczywiście, członkowie założyciele muszą podać swoje dane oraz te dane muszą zostać potwierdzone notarialnie. W tym samym nie ma jeszcze