Wpis z mikrobloga

Mirki, mirabelki teraz całkiem poważnie. Potrzebujemy Waszej pomocy.
Naczelny Sąd Administracyjny odrzucił wszystkie 24 zażalenia na zarządzenia o wezwaniach do uiszczenia przez nas wpisów sądowych. Prawo przewiduje zwolnienie z tych kosztów dla organizacji pożytku publicznego w ich sprawach własnych, ale sądy zaczęły orzekać na naszą niekorzyść. Dostajemy już prawomocne wezwania do zapłaty. Dziś opłaciliśmy 10 wpisów. W zależności od sprawy, każdy to 100 lub 200 zł. Sytuacja jest nieciekawa i nie zapowiada się, żeby cokolwiek się zmieniło - będą do nas spływać kolejne wezwania. Potrzebujemy pieniędzy zarówno na opłacenie bieżących, jak i przyszłych spraw. Regularne wsparcie to najlepsze rozwiązanie, ale za każdą wpłatę będziemy Wam ogromnie wdzięczni.
Opłacone dziś wpisy dotyczyły m.in. spraw:
- II SAB/Wa 23/17, II SAB/Wa 24/17, II SAB/Wa 25/17 (to są trzy z czterech skarg opisanych tu)
- II SAB/Wa 734/16 PO (fundusz ekspercki - sprawa opisana tu)
- II SA/Wa 147/17 nieudostępnienie przez Centrum Medyczne Żelazna informacji o kursach i szkoleniach, w których uczestniczył personel oddziału ginekologiczno-położniczego w latach 2013-2015 ze względu na uznanie, że to informacja przetworzona (cały monitoring opisany tutaj)
O naszych problemach ze zwolnieniami z opłat więcej tutaj.
Jak można nas wesprzeć?
- Jednorazowo
- Regularnie
- Kupując w naszym sklepie
Numer konta do wpłaty darowizn 29 2130 0004 2001 0343 2101 0001, PayPal biuro@siecobywatelska.pl
Z góry dziękujemy!
#watchdogpolska #prawo #prawodoinformacji #ciagniemywladzezajezyk
  • 67
@Watchdog_Polska: ja tylko informuję, a każdy ma prawo do tego typu informacji :)

Co do profitu tu widzę tutaj spory profit. Przede wszystkim uważam, że bardzo jednostronnie i niesprawiedliwie przedstawiliście sprawę. Ja jako obywatel też muszę opłacać wpis i poza pewnymi wyjątkami (art. 239 ppsa) nie mam automatycznego zwolnienia ustawowego. Gdyby nie ta, jak pozwoliliście sobie określić "absurdalna" wykładnia NSA mielibyśmy wyjątkową nierówność podmiotów. Bo ja gdy chce się czegoś
@esox: Bardzo dobrze, że uzupełniłeś wpis.

Wygląda mi to bardziej na ból kogoś komu odebrano przywilej niż dbanie o dobro ogółu.

Problem w tym, że ten przywilej nie został w żaden sposób odebrany. Gdyby zmieniło się prawo zwalniające nas z opłat, przyjęlibyśmy to do wiadomości. Ale tak się nie stało. W prawie nic się nie zmieniło. Po prostu sądy przestały zwalniać nas z opłat.
I teraz pojawia się kwestia zwrotów, o
@szpecek: Nie zmieniło się nic w prawie i esox nic o tym też nie wspominał. Jesteśmy stowarzyszeniem, zajmujemy się prawem do informacji obywateli, udzielamy bezpłatnych porad prawnych, sprawdzamy od ponad 13 lat władzę każdego szczebla i partii. Prowadzimy strony: http://informacjapubliczna.org/ i http://www.siecobywatelska.pl/ Dbamy o to, by ludzie wiedzieli, na co idą ich podatki. Nie podoba Ci się to?